16 év késelésért

A Zalaegerszegi Törvényszék 16 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte azt a zalai férfit, aki indulatában megkéselte volt élettársa lakótársait.

Sz. Zoltán, az 58 éves vádlott kétszer volt már büntetve emberölés bűntette miatt, legutóbbi börtönbüntetéséből feltételes kedvezménnyel szabadult 2006 novemberében.

A vádlott 2011-től élettársi kapcsolatban élt egy zalai faluban O. Irénnel. A vádlott magatartása miatt kapcsolatuk megromlott, ezért 2015 tavaszán az élettárs gyermekeivel együtt rokonaihoz költözött egy másik zalai községbe.

A vádlott ezt követően több alkalommal is felkereste volt élettársát, megpróbálva rávenni őt arra, hogy térjen vissza hozzá. 2015. június 6-án újfent megjelent volt élettársa lakóházánál, aki azonban közölte az utcáról kiabáló vádlottal, hogy nem tér vissza hozzá. A vádlott belépett az ingatlan udvarára és a nála lévő 6-8 cm pengehosszúságú késsel az udvaron dolgozó L. Tibor sértettet minden előzmény nélkül a mellkasán megszúrta. L. Tibor eztán elmenekült, és elbújt az udvaron.

A vádlott ezt követően – azzal fenyegetőzve, hogy mindenkit megöl – a késsel a kezében bement volt élettársa lakásába.

Miután az élettársa a gyerekekkel és az ott tartózkodó vendéggel az egyik szobába zárkózott, a vádlott elindult a késsel a konyhában tartózkodók felé. A konyhából menekülő O. Szilvia sértettet a vádlott az egyik szobában utolérte, és a késsel megszúrta. Miután a sértett elesett, a vádlott „most megdöglesz” felkiáltással még egyszer a homlokán, két ízben pedig a mellkasán újfent megszúrta a közben segítségért kiabáló sértettet. Miután a vádlott még üldözőbe vette az O. Szilvia segítségére siető hozzátartozót, kerékpáron távozott a helyszínről, s a kést útközben egy gazos területen elhajította.

L.Tibornak a késelés következtében bekövetkezett sérülése életveszélyes volt, célirányos és szakszerű orvosi ellátás hiányában a sértett halála is bekövetkezhetett volna. O. Szilvia sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ugyanakkor – az elkövetés eszközére, az elkövetés módjára és a támadott testtájékokra figyelemmel – a bekövetkezettnél súlyosabb, életveszéllyel, esetleg halálos eredménnyel járó sérülés reális esélye is fennállt O. Szilvia sértett esetében.

A vádlott értelmi nívója az enyhe értelmi fogyatékosság övezetében van, ugyanakkor elmebetegségben, leépülésben, tudatzavarban, személyiségzavarban nem szenvedett a cselekmény elkövetésekor.

A Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette tanácsa a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek, s ezért őt fegyházban letöltendő 16 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható.

Az ügyész az elsőfokú ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője ugyanakkor enyhítésért fellebbezett, ezért az elsőfokú ítélet nem jogerős.