Október 16 – törvényesítik a prostitúciót Magyarországon

prostiNem, nem, ez nem 2016-os esemény. A képviselők 110 éve, 1906-ban döntöttek úgy, hogy törvényben szabályozzák az örömlányok és a szolgáltatásaikat igénybe vevők „együttműködését”.

De október 16-án sok más, és sokkal fontosabb eseményre is emlékezünk.

Például a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

1448-ban ezen a napon szenvedett  Hunyadi János vereséget Rigómezőnél.

1895 – A király törvényesen bevett vallássá nyilvánítja az izraelita vallást.

1925 – Kormányhatározatot hoznak a pengő bevezetéséről: 1 pengő értéke 12 500 korona lesz.

 1926 – A budapesti operaház bemutatja Kodály Zoltán: Háry János c. daljátékát.

 1944 – Dálnoki Miklós Béla tábornok átáll a Vörös Hadsereghez.

 1946 – Tíz háborús bűnösön, akiket Nürnbergben elítéltek (Wilhelm Frick, Alfred Jodl, Hans Frank, Ernst Kaltenbrunner, Wilhelm Keitel, Joachim von Ribbentrop, Alfred Rosenberg, Fritz Sauckel, Arthur Seyß-Inquart, Julius Streicher) ezen a napon végrehajtják a halálos ítéletet.

1978 – Karol Józef Wojtyłát pápává választják, II. János Pál néven.

1979 – Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája Magyarország javaslatára Világélelmezési Nappá nyilvánította október 16-át.