250 év – jubileumi programok a Batthyány Lajos Gimnáziumban

Az alapító

Az alapító

Különleges helyzetbe került Kanizsa 1765-ben, hisz Batthyány Lajos, az utolsó nemzeti nádor 10 ezer forintos alapítványa jóvoltából itt jött létre Délnyugat- Dunántúl (Vas, Zala és Somogy megye) első gimnáziuma. A sors furcsasága, hogy a jubileumot két intézménynek is oka, joga van ünnepelni. Bár a 250 év nagyobb része a piaristáké, a Batthyány Lajos Gimnázium is részese a kettő és fél évszázadnak, s ennek megfelelő módon készülnek az évforduló megünneplésére – jelentette be tegnap Balogh László igazgató.

A program sorozat nyitánya e hét végén lesz, ekkor tartják a gimnázium több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező alapítványi bálját. Az intézményben, a diákok és tanárok körében szinte naponta lesz téma a 250 éves múlt, de ez a jeles szám „visszaköszön” majd az április közepén öt dunántúli iskola kórusainak találkozóján, ahol a 250 fős egyesített énekkar is megszólal. A szokásos 24 órás foci idén 25 órás lesz, a Gyermeknapon 250 cipősdoboznyi ajándékkal lepik meg a rászorulókat, a tanévzárón a „250 éves” póló lesz a jutalom, s 250 kilométer hosszú lesz az a kerékpártúra is, melyet a „Batthyányak nyomában” tartanak.

BLG250-jelvényA jubileum legnagyobb léptékű rendezvényének a már hagyományos, június elejei Öregdiák Nap ígérkezik. A szervezők azt remélik, hogy ekkor az iskolába, az Alma Mater-be visszalátogató egykori irányis, landleros, batthyánys diákok száma bőven meghaladja majd a 250-et.