7 év börtönt kaptak az ATM-es rablók

Lopás bűntette és más bűncselekmények miatt 7-7 év börtönre ítélte a Keszthelyi Járásbíróság azt a három férfit, akik egy, az autó vonóhorgára rögzített drótkötél segítségével rántottak ki a falból egy ATM-et 2012-ben a Veszprém megyei Nagyvázsonyban – írja közleményében a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Beznicza Árpád.

A vádlottak 2012 szeptemberében megbeszélték, hogy egy bankjegykiadó ATM-ből szereznek pénzt olyan módon, hogy egy autóval elmozdítják a helyéről az automatát, majd feltörik. Több lehetséges zalai, vasi és Veszprém megyei helyszínt is megvizsgáltak, mígnem kiválasztottak egy nagyvázsonyi pénzintézetet.

Tervükhöz első lépésben feszítővasakat szereztek be, egy dél-zalai telephelyen pedig egy daruskocsiról drótkötelet loptak. Ezt követően a kehidakustányi termálfürdőhöz mentek, s a parkolóban megvárták még érkezik egy számukra megfelelő jármű. Hosszabb várakozást követően egy külföldi fürdővendég BMW-jét alkalmasnak találták, s követve a sértettet kifigyelték, melyik öltözőszekrénybe pakol. Mintegy másfél órán keresztül követték a fürdőben a vendéget, hogy aztán zavartalanul felfeszíthessék a szekrényét, és magukhoz vegyék a benne talált készpénzt, valamint az autó indítókulcsát. A kulcs birtokában elvitték a közel 7 milliós autót a parkolóból. A kocsival több településen keresztül mentek, illetve meg-meg álltak.  2012. szeptember 27-én hajnali 2 körül értek Nagyvázsonyba, ahol az egyik bank külső ATM-jét egy drótkötéllel átkötve az autó segítségével kirántották a falból, majd az automatát a kocsi csomagtartójába emelve elhagyták a helyszínt. Az ATM-et egy bozótosban elrejtették, a lopott BMW-t pedig egy erdőben hagyták, s gyalogosan indultak tovább. Nem sokkal később egy hivatásos vadásszal találták szembe magukat. A vadásznak gyanús volt a három férfi, így megállásra szólította fel őket, mire a vádlottak futásnak eredtek. A vadász nagyfokú lélekjelenlétről és bátorságról tanúbizonyságot téve megkísérelte feltartóztatni őket. Egy elkövetőt sikerült elfognia és átadnia a rendőröknek, akik lefoglalták a járművet is. Az elfogott vádlott társai másnap visszatértek az erdőben hagyott ATM-ért, felfeszítették és 5.198.000 Ft-ot vittek el belőle.

A Keszthelyi Járásbíróság 2014. június 03-án mindhárom vádlottat bűnösnek találta jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal és közokirat egyidejű elvételével, társtettesként elkövetett lopás bűntettében, valamint jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntettében. A bíróság a középmértékes büntetés elvét alkalmazva mindhárom vádlottat – az I. rendűt, mint visszaesőt – 7-7 év börtönre ítélete, valamint ugyanennyi időre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak, illetve védőik enyhítésért fellebbeztek.

(A fotó csak illusztráció)