74-es felújítása – nem erről volt szó!

Részlet az országgyűlés hétfő, „azonnali kérdések” napirendjéről kiadott MTI hírből:

zalaFidesz: milyen lehetőség van a 74-es főút felújítására?

Manninger Jenő (Fidesz) a 74-es főút Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti szakaszának felújításáról érdeklődött. Szavai szerint az út burkolatát a nagy teherforgalom megrongálta, s olyan technológiára van szükség, ami hosszabb időn át bírja a nagyobb igénybevételt.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a nyomvonal az európai közúthálózat része. Ismertette: a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban reális esélye van a felújításnak, ami 2015 végére megvalósulhat.

Mindez talán még örömteli is lehetne, ha február elején Manninger Jenő – aki egyben megyei útbiztos is – nem kész tényként közli a sajtóval:  „a nemzetgazdasági miniszter a napokban kiadta a támogató nyilatkozatot, amelynek értelmében a Közlekedés Operatív Program keretéből finanszírozzák a korszerűsítést. A mintegy 7 milliárd forintos költséggel tervezett útfelújítás 37 kilométernyi szakaszt érint, a munkálatok akár már az idén megkezdődhetnek.” (eredeti cikk itt: http://www.8800.hu/aktualis/74-es-fout-mar-iden-megkezdodik-felujitas-mti/ )

A februári tényből mára egyszerű kérdés lett, a válasz pedig feltételes módban szól. Már csak reális esélyt emlegetnek, s nincs szó a tél végén még meglévő 7 milliárdról sem.