80 éve avatták a 48-as szobrot – kordonon belül csak engedéllyel lehetett fényképezni

A Zalai Közlöny 1934. szeptember 1-jei száma arról tudósított, hogy már aznap érkezik az emlékező bajtársakat szállító busz Bécsből, akiket az Országzászlónál fogadnak. Ugyancsak elsején vasúton érkezik az egykori ezredzászló. A Leventezenekar este zenés takarodóval masírozza be az utcákat, a honvédzenekar pedig szerenádot ad a zászlófogadás után a Korona Szálló előtt. A kanizsaiakat arra kérték, az ünnep alkalmából lobogózzák fel házaikat, a polgármester pedig a pázsit és az ültetvények kímélésére szólított fel. Ugyancsak az elsejei számban olvasható, hogy a rend zavartalan biztosítása érdekében a kordonon belül az ünnepség alatt nem lehet fényképezni, ugyanis erre csak három helybeli és egy budapesti hivatásos fényképész kapott engedélyt.

A szeptember 2-i szám a szobor avatás kapcsán tömeges idegenforgalomról számol be, 3-án pedig a mellékelt címlappal jelent meg az újság.

bele

A nyár folyamán, amikor folyt a szobor felújítása, úgy volt, hogy ma, 2014. szeptember 2-án, az eredeti avatás 80. évfordulóján újraavatják a rendbetett emlékművet.

A 8800.hu olyan információval rendelkezik, miszerint az újraavatás nem marad el, azt az ősz folyamán, egy későbbi időpontban tartják meg.