A héten már Nagykanizsa környékén is lesz szúnyogirtás

Június 23-án kezdődött a központi szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található.

szúnyogbeleA Katasztrófavédelem honlapján elérhető ütemterv szerint ezen a héten már Zala megye fölött is láthatunk majd kémiai anyagot kijuttató repülőt, illetve az utakon permetező járművet. A megyében ezen a héten, ha az időjárás is engedi, több mint 13 ezer hektáron ritkítják a vérszívókat. Mint a mellékelt térképen is látható, a permetezés elsősorban a nagyobb vízfolyások, vízfelületek (Kis-Balaton, Mura, Zala, Principális csatorna) mentén lévő területeken folyik majd.

Az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapnak, hogy a munkálatok idejére a méhcsaládokat elzárhassák. A légi kivitelezés az esti órákban történik, míg a földi kijuttatást naplementekor kezdik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.