Aki a virágot szereti… Kálovics Andrea

 A VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. megbízásából dolgozó Park Kft. munkatársai a Király utcai körforgalomban kezdték meg az árvácska és hagymás tulipán terv szerinti kiültetését a városban. Kétnyári virágok kerültek a Zrínyi utcai körforgalom és a Fő utca ágyásaiba, s ezen a héten az Erzsébet és az Eötvös térre, az Alsótemplom előtti sétányra, valamint a Teleki út elején lévő körforgalomba helyeznek ki virágokat. Idén nem kevesebb, mint 700 négyzetméternyi kétnyári kiültetésük lesz, így 14 ezer tulipán, a kiskanizsai őstermelőktől származó mintegy 18 ezer árvácska, valamint a japán díszcseresznyefák virága díszíti majd április végére a várost.
bele-portréAz egynyári virágainkat is szisztematikusan ültetjük ki, s a Park Kft. munkatársaival közösen tervezzük meg, hogy a virágágyakba milyen formát, alakot, színt és fajtát szeretnénk – mondta Kálovics Andrea, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. városgondnoka, hozzátéve: az egyes helyszínek benapozottságára és a közlekedési viszonyokra egyaránt figyelmet fordítanak, hiszen nem szeretnék, hogy az arra járók kitapossák a növényeket. – Sajnos a vandalizmus a város néhány pontján tetten érhető, hiszen míg a Fő utcai tulipánokból soha egyetlen szálat sem törnek le, addig a Kálvin téri ivókútnál rendszeresen kitapossák és kihúzkodják a virágokat. Az Erzsébet térre hatalmas színfoltokat terveztünk, s egészen mostanáig élvezhettük a színes látványt. Az egynyári virágaink a napokban kerülnek kiszedésre, s folyamatosan ültetjük be a kétnyári árvácskákat és a hagymás tulipánokat. A virágosítás fő helyszíne természetesen a belváros, de idén szerencsére visszakaptuk a Zrínyi utcai körforgalmunkat is, ami szemet gyönyörködtető látvány.
Az Erzsébet téri virágágyásokban még mindig pompázó egynyári begóniát, kakastaréjt, paprikavirágot, petúniát és bársonyka virágot szemlélve felmerült a kérdés: a városgondnoknak vajon melyik a kedvenc virága?
Imádom a tulipánt, mert olyan szép, kecses és törékeny – válaszolt a kertészmérnök végzettségű városgondnok, nyomban visszaterelve a szót az Erzsébet téri ágyásokra. – Az itt is látható egynyáriakban az a szép, hogy ezek egész nyáron díszlenek. Amikor elültetjük, már virágoznak, s még októberben is lehet bennük gyönyörködni, míg az évelők ilyenkor már nyugalomban vannak, készülnek a télre.
beleA kanizsai születésű Kálovics Andrea a szombathelyi kertészeti szakközépiskolában dísznövény termesztőnek tanult, amit a budapesti és a kecskeméti kertészeti egyetemmel fejelt meg. Mindig is ez volt a vágya, s mivel a munkája egyben a hobbija is, szerencsésnek mondhatja magát.
Egy Kanizsához közeli faluban lakunk, otthon is imádok kertészkedni, amiben a férjem is nagy segítség – mosolygott Andrea. – Szeretem a virágokat, szeretem a fákat, nem szólnak vissza, s nem gorombák velem, mint olykor egy-egy ügyfél. Miután faiskoláztam, többektől kaptam gyönyörű örökzöldeket, sziklakertünk is van, s foltokban növényeink. A kiskertünk is nagyom szép, s az utcát is be kell ültetnem, mert máshol már nem férnek el a virágaim. Vannak nálunk egynyáriak, évelők, cserjék, fák és sövény, szóval sok munka van otthon is. Szerencsére a gyermekeim is szeretik a szépet, így mindig segítenek. Kilenc éves kislányom pillanatnyilag virágkötő szeretne lenni, imád ültetni, gyomlálni és öntözni, a 14 éves fiam pedig gereblyézésben és ásásban profi. A férjem nagyon jól metszi a gyümölcsfákat, s a fűnyírás is az ő reszortja, míg az enyém többek közt a rendszeres gyomlálás.
Andrea szerint esztétikumát tekintve Nagykanizsa kifejezetten szép város, s ezt már nem csak az ide látogatók, hanem az itt élők is észreveszik. Virágzáskor a Magyar utcai rózsás körforgalom a legszebb, s egyébként is úgy véli: az itteni körforgalmak kenterbe verik sok nagyvárosét. Nagyon szépek az egynyári kiültetések, pláne, hogy a bársonyka virág rendkívül jól bírja ezt a klímát. A Tavasz utcában virágzó japán díszcseresznye fasor a rózsaszín virágaival nyűgözi le a járókelőket, a Keleti városrészben pedig minden háznál van egy kis zöld felület, s a házak töve és a járda közötti részeket az ott lakók példásan gondozzák. Egyre többen ügyelnek a közvetlen környezetükre, ami a jövő generációjának is remek példát mutat.