Alkoholos állapotban okozott balesetek – Zala listavezető a növekedésben

Az év első tíz hónapjában 477 fő vesztette életét hazánk közútjain, tíz évvel ezelőtt 1059 fő. Idén október végéig 13115 személysérüléses balesetet regisztráltak, míg 2004 azonos időszakában 17469 balesetet –olvasható az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján közzétett beszámolóban.

A legfontosabb, hogy az év első tíz havában a közúti balesetben meghalt személyek száma a tavalyi 495 főről 477 főre csökkent. Az így mérhető 3,64%-os csökkenés azt jelenti, hogy az első tíz hónapban 18 fővel kevesebben vesztették életüket közútjainkon 2013. azonos időszakához képest. Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma tovább csökkent. Idén október végéig 1 313 személy (járművezető és gyalogos összesen) okozott személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban a tavaly ilyenkor tapasztalt 1 378 balesettel szemben. Az ittas balesetek terén így 4,72%-os csökkenést mérhetünk. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavalyi 10,54%-ról 10,01-ra csökkent.

A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek száma a legnagyobb mértékben Zala (27,08%), Jász-Nagykun-Szolnok (25,0%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőtt, míg a legnagyobb csökkenés Tolna, valamint Győr-Moson-Sopron megyében tapasztalható (-36,11%, illetve -34,21%). A közúti balesetek legfőbb okainak sorrendje nem változott, de az elsőbbségi jog meg nem adása miatt bekövetkezett balesetek aránya (25%) megközelítette a gyorshajtás miatti balesetekét (28%). A balesetek hátterében harmadik fő okként továbbra is a kanyarodási szabályok megszegése áll (17%).

A közúti balesetek túlnyomó részét, 60%-át idén is a személygépkocsi vezetők okozták. A tehergépkocsi vezetők továbbra is a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya a 13%-os értéken van, míg gyalogosok szabálytalansága miatt az összes baleset 6%-a következett be.