Állatkínzásért felfüggesztett börtön – 17 kölyökkutya pusztult el

Az Olaszországban kutyatenyésztéssel foglalkozó vádlottak 2012 szeptemberében kölyökkutyákat jöttek vásárolni Magyarországra. Letenye környéki tenyésztőktől összesen 54 db 3-9 hetes kölyköt vettek, s egy autóba zsúfolva akarták őket Olaszországba vinni. Útközben az M70-es úton megállították őket az adó- és vámhivatal ellenőrei. Kiderült, nem tudják hitelt érdemlően igazolni a kutyák eredetét, s az állatokat nem az előírásoknak megfelelő módon szállították. A rekeszek, kartondobozok tisztasága, mérete nem volt szabályos, megfelelő mennyiségű ivóvizet, élelmet sem biztosítottak a kölykök számára, illetve az elmaradt féregtelenítés miatt súlyos fertőzéssel is küzdöttek az ebek. E körülmények miatt az állatok közül utóbb 17 elpusztult.

A vádiratban foglaltak szerint az I. és II. rendű vádlottak tette alkalmas volt arra, hogy a kutyáknak különös szenvedést, maradandó egészségkárosodást, illetőleg hogy az állatok elpusztulását okozza.  Többségük a vádlottak lelepleződésének, illetve az azt követő szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően maradt életben.

A vádlottakat 2015. január 27-én a Nagykanizsai Járásbíróság bűnösnek mondta ki, s az I. rendű vádlottat – végrehajtásában 4 évre felfüggesztve – 2 év, míg társát (a végrehajtást 2 évre függesztve fel) 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

 Az ítélet nem jogerős, a vádlottak képviselője fellebbezett.