Az eredeti tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi kastély parkját (MTI)

A 19. században készült tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély közel nyolchektáros parkját – jelentette be a Helikon Kastélymúzeum igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján, Keszthelyen.

Pálinkás Róbert kifejtette: a 243,5 millió forintos, százszázalékos finanszírozású munkálatokat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretéből végzik el jövő januárig.

Festetics_Kastely_legi_1_nA kastély szintén most induló, mintegy kétmilliárd forintos rekonstrukciós programjával párhuzamosan zajló parkfelújítást az 1885-ben Henry Ernest Milner által készített, a viktoriánus kertépítészeti hagyományokra épülő tervhez igazítják. Az 1885-ben a brit tervező által megálmodott parkot most az akkori – jó ideig elveszettnek gondolt, de a kastély könyvtárában megtalált – tervekhez hűen igyekeznek helyreállítani. A munkák előtt kerttörténeti tanulmányt készítettek és felmérték a jelenlegi növényállományt is.

Az egykori felületéhez képest csupán harmadakkora tavat az eredeti méretére növelik, az előkertben visszaállítják a legyező alakú virágágyásokat, a kastély U-alakú udvarán rendezvények megtartására is alkalmas teret alakítanak ki. A déli bejárat közelében újból megépítik az egykori hercegnői kamarakertet, s a teljes területen tömörített dolomit váltja fel az aszfaltjárdákat.

Pálinkás Róbert felsorolása szerint a nyolchektáros parkban 231 idős fát és 250 cserjét ápolnak, illetve 150 előnevelt fát telepítenek. Az útburkolat 13 ezer négyzetméter felületen újul meg, 3300 talajtakaró cserjét ültetnek és több mint négy hektárt borít majd gyep.

festetticsManninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parkfelújítás a régebben megfogalmazott ötletekkel szemben nem terjeszkedik túl a most meglévő területen, vagyis a közel 30 éve az út miatt felhúzott kerítésen túlra. Fontosnak nevezte, hogy a felújításoknak köszönhetően ismét európai színvonalú turisztika attrakcióvá válik a Helikon Kastélymúzeum, amelyet a pálmaház és a volt Amazon Szálló rekonstrukciója is kiegészít.

Még idén kiépül Keszthely és Hévíz között a kerékpárút, amelynek terveit úgy alakították, hogy az út érintse a kastélyt is, ezáltal még jobban bekapcsolva azt a város és a turizmus életébe.

Az MTI kérdésére Pálinkás Róbert elmondta még: a múlt évben 3-4 százalékkal, több mint 190 ezerre nőtt a Helikon Kastélymúzeum látogatóinak száma. Magyarország leglátogatottabb kastélyában a rekonstrukciós munkákat úgy végzik majd, hogy a legkevésbé zavarja a nyári szabadtéri színházi előadásokat, valamint a múzeumi látogatókat, ezért a már elkészült épületrészeket szakaszosan adják át.