Az országos átlagot meghaladóan nőtt a zalai cégek árbevétele

A Zala megyében működő vállalkozások árbevétele az országos növekedési átlagot meghaladóan, több mint 10 százalékkal bővült tavaly, összesen 859 milliárd forintot könyveltek el – mondta el a Zala megye 100 legnagyobb cégéről szóló kiadvány szerdai nagykanizsai bemutatóján az adóhatóság régiós főigazgatója.

Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyugat-dunántúli régiós főigazgatója kifejtette: a nettó árbevétel, az adózás előtti eredmény, a saját tőke és az átlagos foglalkoztatotti létszám alapján összeállított listákon a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó Gartner áll az élen árbevételben és létszámban egyaránt.

A főigazgató elmondta azt is, hogy az idei év első 9 hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva további 4,4 százalékkal nőtt a zalai cégek üzleti forgalma.

A megyei Top 100 kiadványt a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK), a NAV regionális adó főigazgatósága és a Zalai Hírlap készítette a 2014-es adatok alapján.

A kiadványban a közel 35,9 milliárd forint nettó árbevétellel legelöl álló, 1608 embert foglalkoztató Gartner után a második helyen szereplő cég nem járult hozzá nevének és adatainak nyilvánosságra hozatalához. A bevétel sorrendjében harmadik a Pannontej Zrt., a 4. az építőipari Szabadics Zrt., az 5. pedig az olajipari Rotary Zrt.

A Figyelő által összeállított országos 200-as toplistán csupán egy, a HVG 500-as listáján pedig négy zalai vállalkozás szerepel. Zalában – az országos 61 százalékkal szemben – az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek 71,8 százalékkal részesednek a teljes vállalkozói körből, ami leginkább a turizmussal, a megyében az országosnál jelentősebb iparággal van összefüggésben – jelezte a főigazgató.