Az utakat és a turizmust fejlesztené Nagykanizsa (MTI)

Az adósságátvállalás után felszabaduló forrásokból az utakat és a turizmust fejlesztené Nagykanizsa – jelentette ki Cseresnyés Péter, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere a mai sajtótájékoztatón.

Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára közölte: az állami adósságkonszolidáció keretében Nagykanizsa több mint kétmilliárd forintos megmaradt adósságát vállalta át a kormány.

Kifejtette, hogy több lépcsőben mintegy hétmilliárd forint adósságtól szabadult meg Nagykanizsa. Az adósságra idén 640 millió forintot kellene a városnak fordítania – tette hozzá.

Bitay Márton Örs szerint a felszabaduló forrás további lendületet és fejlesztési lehetőségeket ad Nagykanizsának is. Emlékeztetett arra, hogy az adósság átvállalásán felül a zalai város 2012-ben 950 millió, tavaly 700 millió forint egyedi kormányzati támogatásban is részesült, illetve további 1,1 milliárd forintot kapott európai uniós pályázatainak önrészéhez.

Cseresnyés Péter polgármester hangsúlyozta: Nagykanizsa felelősen gazdálkodott, nem volt kirívóan magas a hitelállománya, amúgy nem működésre, hanem kizárólag fejlesztésekre vette igénybe. Úgy fogalmazott: soha nem látottan stabil most már a város költségvetése, s a felszabaduló forrásokat további fejlesztésekre fordíthatja.

Az MTI kérdésére részletezte: egyebek mellett a leromlott utak felújítására, az ipari terület bővítésének lehetőségére és infrastruktúrájának fejlesztésére fordítanának a megmaradó forrásokból. A mostani uniós költségvetési ciklus elképzelései közé tartozik egy konferencia- és wellness turizmusra alkalmas szálloda megépítése, a térség bevonásával turisztikai fejlesztések, például kerékpárutak megvalósítása, de egy déli elkerülő út és vasútfejlesztés is szerepel a tervek között.