Befejeződött a sármelléki volt szovjet katonai repülőtér kármentesítése

A Sármellék és Zalavár szomszédságában található volt szovjet katonai repülőtér évtizedekig szennyezte veszélyes anyagokkal a környezetet – mostanáig. A két önkormányzat összefogásával 2011-ben vette kezdetét a kármentesítés, mely 4,3 milliárd forintos, 100%-ban európai uniós támogatással valósult meg. Ennek eredményeképp sikerült megtisztítani a mintegy 60 hektáros területet és csaknem 186 000 m3 talajvizet 357 000 laza m3 szennyezett talajt.

48_2A projekt előkészítési szakasza 2010 őszén ért véget, melyben feltárták a szennyezés mértékét, elkészültek a vonatkozó jogszabályok és a pályázati struktúra által meghatározott, szükséges tervek és dokumentációk. Ezt követően, 2011-ben hosszú és összetett munka vette kezdetét, mely a szennyezett talaj és földtani közeg kitermelésével, a már nem használt épületek, térburkolatok, földben lévő hatalmas tartályok és csővezetékek bontásával, közművek áthelyezésével járt.

Munkafolyamatok sora zajlott párhuzamosan a területen, melyeknek köszönhetően a kitermelt talajvizet és talajt tisztítás után visszajuttatták a helyére. Eltávolították a környező települések vízkészletét fenyegető és az egészségre káros anyagok forrását. A tisztítórendszer kiépítése és üzemeltetése során mindvégig szem előtt tartották, hogy a munkálatok a lehető legkisebb mértékben zavarják meg a környéken lakók életét és a jelenleg is működő polgári repülőtér működését.

48_4Idén május 31-én fejeződött be a több mint öt éven át tartó projekt és még öt évig folyamatosan monitoringot kell végezni. A Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulás, a 4,3 milliárd forintos támogatási összeget sikeresen fordította a környezeti károk helyreállítására és feladatát maradéktalanul befejezte. Ezzel sikerült a területileg illetékes hatóság által elfogadott „D” kármentesítési célállapot határértékének elérése. A Kis-Balaton, a Balaton és a repülőtér pedig megszabadult a szennyezés általi kockázatoktól, így biztonságosan töltheti be eredeti funkcióját – kitörési pontként szolgálhat térség gazdasága és idegenforgalma számára – olvasható a Társulás közleményében.