Corriere della Sera: Horvátok és magyarok a fekete aranyért versenyeznek az Adrián

A Zágráb és Budapest közötti feszültségről írt február 2-i számában a Corriere della Sera című legnagyobb olasz napilap, amely szerint a versengés az Adriai-tengeren talált új kőolajmezőkért folyik.

 A Verseny az Adria fekete aranyáért. Horvátok, magyarok és Putyin árnyéka című cikkében a Corriere della Sera a horvát tengeren kirobbant „új (gazdasági) háború” körülményeit elemezte.

adria    A konzervatív napilap beszámolt arról, hogy szeptember óta a zágrábi kormány havi 12 millió eurót fizet a Spectrum norvég cégnek, amely hajóival a horvát tengerfeneket kutatja, és az újság szerint robbantásai súlyos következményekkel járnak a teljes Adriai-tenger élővilágára.

    Egy 12 ezer négyzetkilométeres kőolajmező feltérképezése folyik, amely Zágráb becslései szerint közel 3 milliárd hordót rejt magában.

    A Corriere megjegyzi, amerikai, olasz, francia és angol olajcégek már sorban állnak a koncessziókért. A „legkeményebb diót” azonban az INA, a horvát állam résztulajdonában levő olajcég jelenti, amelynek egy részét a magyar Molnak adták el, „és most a zágrábi ügyészség azt kéri, Budapesttől, hogy tartóztassa le az elnökét…”

    A horvátok lendületes fellépése „irritálja a magyar kormányt, most, hogy előtűnt az adriai kincs, és ez az utóbbi hetekben diplomáciai válsághoz vezetett… A magyarok ekkora sértődöttsége gyanút keltett a horvátokban: a Mol mögött, mondják, a Gazprom oroszai állnak. És a Gazprom mögött (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) áll: hagyni, hogy kitekintsen az Adriára, nem tetszik senkinek” – írta a Corriere della Sera.