„Csörötnekben bűnös vagyok…” – 11 évet kapott a rabló

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2014. június 30-án hozott, nem jogerős ítélete szerint 4 rendbeli rablás bűntettében és 1 rendbeli rablás előkészülete vétségében bűnös R. Róbert, aki több – Veszprém, Somogy és Vas megyei – pénzváltó és takarékszövetkezeti fiók kirablásában vett részt – olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője közleményében

A vádirat négy elkövetési helyszínt – egyre kétszer is visszatért a tettes – jelölt meg, ám a vádlott csak egy pénzintézet, a csörötneki takarék kifosztását ismerte el. Két évvel ezelőtt ezért a rablásért kilenc év fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék, míg a további három rablás vádja alól felmentette, ám a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárás lefolytatásra kötelezte a bíróságot. Így indult újra az ügy 2013-ban – hatásköri változás folytán a járásbíróságon -, s született ítélet most.

A rablás bűntette miatt 2009-ben feltételesen szabadult vádlott 2010. október 11-én két ismeretlen társával egy fehér színű Suzukival érkezett a búcsúszentlászlói takarékszövetkezet elé. A járművel nem messze leparkoltak, majd a vádlott gyalogosan, baseball sapkában, arcán egy test színű nylon harisnyával, kezében egy fegyvernek látszó tárggyal besétált a pénzintézetbe. A fegyvert a két ott tartózkodó alkalmazottra fogta, s közölte: „…nem mozog, nem nyúl semmihez… ez egy bankrablás, adják ide a pénzt!” Majd egy nylon táskát tett a pénztáros elé, és felszólította a pénz átadására. A pénztáros 246.500 Ft-ot tett a zacskóba, mire a rabló a széf kinyitását követelte. Mikor az alkalmazott közölte, hogy az időzárral működik, a vádlott felszólította a dolgozókat, hogy menjenek a mellékhelyiségbe, s amíg nem számoltak el százig, ne jöjjenek ki. Ezt követően a pénzzel együtt távozott, s a rá váró kocsival elmenekült. Az eljárás során kiderült, s maga a vádlott is elismerte, hogy néhány nappal korábban pénzváltási szándékkal már járt a pénzintézetben, ám hogy visszament volna rabolni, azt tagadta. A tanúvallomások, a szagazonosítás, a biztonsági kamerák felvételei, valamint a szakértői vélemények alapján azonban a bíróság a vádlott bűnösségét állapította meg.

Egy nappal a búcsúszentlászlói eset után egy balatonlellei utazási irodába ment be a vádlott harisnyával a fején, de végül elállt a rablási szándékától, mivel a közelben meglátott egy rendőrautót. A sikertelen próbálkozás után néhány nappal azonban visszatért, de az alkalmazottak felismerték, és erőteljes fellépésüknek köszönhetően a vádlott távozni kényszerült. Innen egy révfülöpi pénzváltóba ment, s egy fegyvernek látszó tárggyal az alkalmazottat megfenyegetve pénzt követelt. 246.000 Ft-ot zsákmányolt, majd távozott.

dvrfile33 005Ezeket a rablásokat sem ismerte be a vádlott, elismerte viszont, hogy 2010. november 2-án arcát nem takarva, „Police” feliratú sapkát és kabátot viselve ment be a csörötneki takarékba, ahol egy „Nemzetőrség” feliratú jelvényt is felmutatott az alkalmazottnak, majd ráfogott egy pisztolyt, s pénzt követelt. A pénztáros egy fekete műanyag táskába 183.500 Ft-ot rakott. A vádlott mielőtt távozott volna, megfenyegette, hogy ne riassza rendőrséget, mert visszajön. A vádlott gyalogosan menekült a helyszínről. A pénzintézet vezetője nem sokkal később leintett egy autót, és annak sofőrjével utána ment. Az üldözőkhöz két fiatal férfi is csatlakozott gyalogosan. A fél falun keresztül menekülő rablót több szemtanú is látta, néhányan hallották, amint telefonon kér valakit, hogy jöjjön gyorsan érte, mert követik. Végül beszaladt az erdőbe, s nyoma veszett. Nem sokkal később eldobva megtalálták néhány, a rabláskor viselt ruhadarabját, valamint a fegyvert.

2014. június 26-án, az utolsó tárgyalási napon a védő egy vádpontban a bűnösség kimondását, míg a többi vádpont alól védence felmentését kérte a Zalaegerszegei Járásbíróság tanácsától. Állította, hogy a vádlott a rablás előtt öt nappal pénzváltási szándékkal járt ugyan a búcsúszentlászlói takarékban, de vissza nem tért. Balatonlellén és Révfülöpön sem ő volt az elkövető, szerepe a történtekben alárendelt volt. A csörötneki rablás elkövetését elismerte, de a védő hangsúlyozta: Itt a módszer is teljesen más volt, mint a többi helyszínen, s a vádlott tartott „társaitól”, akik kényszerítették, fenyegették.

 „Nehéz bármit is mondani… – kezdte az utolsó szó jogán a vádlott – … amit mondtam, az fedi a valóságot. Ha lehetne, visszafordítanám, ami történt.. szégyellem magam…. Csörötnekben bűnös vagyok… Ezért már kaptam egy letöltendőt, s közel négy éve előzetesben vagyok. Ez hosszú idő, katarzisként éltem meg. Szeretném, ha a bíróság adna még egy lehetőséget, hogy hazaengedjen a családomhoz és tisztességes életet élhetnék. Amit kiszabnak rám, azt letöltöm, aztán szeretnék új életet kezdeni.”

A járásbíróság  4 rendbeli rablás bűntettében, valamint 1 rendbeli rablás előkészülete vétségében (ez volt a balatonlellei ”próbálkozás”) mondta ki bűnösnek a vádlottat, és mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 11 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte,  8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kimondta: a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Mindemellett a vádlott köteles megtéríteni 2.245.404 Ft bűnügyi költséget.

 Az ítéletet nem jogerős, a védő a csörötneki eset kapcsán enyhítésért, a többi vádpont tekintetében felmentésért fellebbezett, valamint kérte a vádlott szabadlábra helyezését, mivel egy súlyos kézsérülése miatt műtétre szorul. A bíróság – mondván, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye – ezt elutasította, rámutatva: hatósági felügyelet mellett elvégezhető a sebészeti beavatkozás.

(Foto: www.nyugat.hu )