Deák téri szobor – új hírek

Készül, a szobor új talapzata, s az előzetes információk szerint július közepén megtörténhet az újbóli alapkőletétel. A régi, a szobor bontásakor megtalált dokumentumokról a Thúry György Múzeumban elkészültek a másolatok, és alakul már azoknak a tárgyaknak, írásoknak a köre is, melyek 2014-et jelképezik majd az alapköve zárt időkapszulában.

bele1Bár az eredeti kapszula felnyitásakor volt némi aggodalom, hogy az átázott dokumentumokat milyen állapotban sikerül megmenteni, mára már egyértelmű, hogy a 48-as szobor alapkövébe zárt iratok nem sérültek meg. Restaurálásra egyedül a nagyméretű alapító okirat szorul, ennek felületén látható olyan szennyeződés, melynek eltávolításához szakemberre lesz szükség. Zalában mindössze egy, iratok konzerválásával, restaurálásával foglalkozó szakember dolgozik, ő végzi majd el – vélhetően augusztusban – a munkát.

beleA teljes anyagot ezt követően, szeptember elején, a Hónap műtárgyaként kiállítják a Thúry György Múzeumban. Az intézmény egyébként más formában is készült megemlékezni az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról. Ősszel önálló kiállítást és egy konferenciát is szentelnek az 1914-18 közötti események, illetve annak kanizsai, zalai, dél-zalai vonatkozásai megidézésének.