Déli Áramlat – egy év múlva kezdődnek a magyarországi munkák

Ahogy arról már a 8800.hu beszámolt, Nagykanizsa közelében halad majd el a Déli Áramlat nevű földgáz vezeték. Az MTI információi szerint idén ősszel kezdődik meg a Déli Áramlat Fekete-tenger alatti szakaszának építése.

vágott térképAz orosz gázt a tervek szerint 2015 végétől Európába, így Magyarországra is eljuttató földgázvezeték a tenger alatt négy, egymás mellett futó, egyenként 831 milliméter átmérőjű ága lesz. A Gazprom tájékoztatója megemlíti, hogy Bulgária és Szerbia után Magyarországon 2015 második negyedévében kezdődik el a vezeték építése, jelenleg a magyar szakasz tervezési, kutatási, és a környezetvédelmi hatások felmérését célzó munkálatai zajlanak. A 8800.hu korábban sikertelenül próbált információkat kérni a közel 230 kilométer hosszú, Dél-Dunántúlon áthaladó vezeték előkészületeiről.

A Gazprom keddi közlése szerint a Déli Áramlat földgázvezeték Ukrajna elkerülésével több mint 930 kilométer hosszan a Fekete-tenger alatt, majd a szárazföldön körülbelül 1450 kilométer hosszan előbb Bulgárián, majd Szerbián (ott Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is elágazva), Magyarországon és Szlovénián keresztül jut el Olaszországba. A projekt a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását: évi 63 milliárd köbmétert földgázt szállítanak majd rajta keresztül Európába.