Egy hagyományos kanizsai iparág új lehetőségei

Nagykanizsa és az itt, a Csengery úton működő Finommechanikai Vállalat az 1980-as évek közepén a vízkezelő berendezések tervezésének, gyártásának egyik központja volt, így nem csoda, hogy a városban máig számos, e területhez kapcsolódó, a szakmában országosan is ismert, és megbecsült vállalkozás működik. Ez az alapja annak a hármas együttműködésnek, mely révén a város a jövőben már nem csak a gyártás, de a szakember képzés terén is élenjáró szerepre törhet.

HF-RO-1.0 ASR konténer 2.A Pannon Egyetem a Hidrofilt Kft-vel és a várossal együttműködve a víztisztítás, vízkezelés területén kutatás-fejlesztési és oktatási tudásközpont létrehozását tervezi Nagykanizsán.

Ennek érdekében első lépésként az Egyetem több mint 10 millió forintnyi pályázati támogatással Víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot indít, melyen jó eséllyel már idén megkezdődik a képzés. Felmerült már annak lehetősége is, hogy angol nyelven is meghirdessék ezt a nagyon speciális képzést, mivel a Hidrofilt Kft-nek előrehaladott tárgyalásai vannak ezen a területen Indonéziában és Srí Lankán. Az eddigi közös munka alapozta meg egy jóval nagyobb, jelentősebb lépés előkészületeit is. A város bevonásával a három partner egy kutató központot hozna létre a víztisztítás, vízkezelés területére, s ezzel ennek a nagyon szerteágazó és fontos témának a hazai és nemzetközi központját alapozná meg. A szervezet a tervek szerint szeptember elején kezdené meg működését, központja az Egyetem által korábban már használt Zrínyi utca 33. alatt lenne. Az alapítók az előzetes tervek szerint az induláshoz 20-20 millió forintot biztosítanának, reményeik szerint a későbbiekben pedig pályázatok, piaci munkák, a kifejlesztett berendezések, eljárások hasznosításából származó bevételek adnának a működéshez stabil anyagi hátteret.