Egy héten belül kétszer mentek neki a határnak

Október 8-án éjjel 2 óra 45 perckor egy nápolyi fiatalember olasz felségjelzésű személyautójával és négy külföldi utasával kilépésre jelentkezett a letenyei határátkelőnél. A zalai rendőrök mind az öt férfi okmányát átvizsgálták, és megállapították, hogy a négy afgán férfi utas közül hárman hamis, román személyi igazolványt adtak át. Az okmányokban a migránsok fényképei szerepeltek valótlan adatokkal, míg a negyedik útitársuknak nem voltak papírjai.

A rendelkezésre álló adatok szerint a négy afgán fiatalember Olaszországba akart eljutni. Kiderült, hogy a román nyelvű okmányokhoz a fotókat mobiltelefonnal készíttették Budapesten több száz euróért, majd a fővárosból közel száz euróért vitte volna őket a sofőr tovább, aki tudta hogy utasai hamis iratokkal rendelkeznek, amely az államhatár átlépésére nem jogosítja fel őket.

A nyomozók megállapították, hogy a négy afgán férfivel szemben egy héttel korábban, 2014. szeptember 30-án az M70-es autóút 3+800 kilométerszelvényénél ugyan ezen ok miatt intézkedtek a zalai rendőrök. Akkor egy román rendszámú kisbusszal próbálták átlépni a magyar határt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a sofőr ellen – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett, míg a három afgán ellen közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.