Egy nap tél – krónika

2014.01.23.

meteortérkép-150x150Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2014. január 24-ére, péntekre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Zala megye területére.

Az előrejelzés szerint péntekre virradó éjjel délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer érkezik, és 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó várható.  A viharos szél a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszokat emelhet.

 

 

2014.01.24.

05.00 A hóhelyzetre való tekintettel megkezdi működésüket a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzse, valamint a járási helyi védelmi bizottságok katasztrófavédelmi munkacsoportjai.

10:42 Zalaszombatfa előtt Rédics felől egy fa dőlt az úttestre mindkét sávot elzárva. A helyszínre a lenti hivatásos tűzoltók vonultak, akik megszüntették a forgalmi akadályt.

13:03 A 7-es főúton a galamboki elágazótól Miháld irányába egy személygépjármű árokba hajtott és felborult. Az esethez a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs egy gépjárműfecskendővel vonult. A tűzoltók a gépjárművet áramtalanították és a helyszínt átadták a rendőrségnek. A balesetben egy személy sérült meg könnyebben, őt a mentősök a helyszínen ellátták.

hahót-642x47014:02 A 74-es főúton, Hahót és Fakospuszta közötti szakaszon egy kamion keresztbe fordult az úttesten. Több személygépjármű is feltorlódott a fakospusztai emelkedőn. Az esethez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak, akik a kamion irányba állításával elhárították a torlódást.

14:06 A bagolai elágazónál a 61-es számú főúton egy autóbusz és három kamion akadt el. Az eset miatt több kamion is feltorlódott, így teljes az útzár. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és egy daruval vonultak, akik megszüntették a forgalmi akadályt és ezzel megszűnt az útzár.

14:46 Nagykanizsán, a Zrínyi Miklós utcában egy örökzöld a leeső hó súlya miatt szétnyílt és az iskola ablakának dőlt. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

15:35 Zalaszentlászlón a Széchenyi utcában egy családi ház kéménytüzéhez hívták a Zalaszentgróti Önkormányzati Tűzoltóságának egy raját és az Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatát. A tűzoltók a cserépkályha tűzteréből az izzó parazsat eltávolították és átszellőztették a házat.

16:26 Zalakaroson a Termál utcában egy személygépjármű az árokba csúszott. Az esethez a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs egy gépjárműfecskendővel vonult. A tűzoltók kihúzták az gépkocsit az árokból. Személyi sérülés nem történt.

16:32 A 76-os főúton egy autó az árokba hajtott és az oldalára borult. A keszthelyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik az áramtalanítás után drótkötél segítségével felállították és félreállították a gépkocsit. Személyi sérülés nem történt.

17:00 A 7536-os számú úton egy utasok nélküli autóbusz, vontatás során csúszott az árokba. A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóság egy gépjárműfecskendővel és egy daruval vonult a helyszínre és kihúzták az árokból. Személyi sérülés nem történt.

17:43 Paton, a település Fő utcáján egy fa dőlt az úttestre, amely félpályás útzárat képez. A káreset felszámolására a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak. A műszaki mentésnél a Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület öt fővel vett részt.

17:52 A nagybakónaki bekötő úton egy fa dőlt az úttestre. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és rövid idő alatt megszüntették a forgalmi akadályt.

17:56 A miklósfai emelkedőn egy autóbusz akadt el, amely félpályás útzárat képezett. A műszaki mentéshez a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak. A buszon utasok nem tartózkodnak.

17:58 Ormándpuszta és Somogysimonyi között egy autóbusz elakadt. A műszaki mentéshez a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs és a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak.

19:26 Zalacsány és Zalaköszvényes között: Egy 3.5 tonnás kisteherautó az árokba csúszott. A műszaki mentéshez a keszthelyi hivatásos tűzoltók vonultak.

 havazas-mti-1024x68219:36 Becsehely és Borsfa között: Egy fa dőlt az úttestre, amely forgalmi akadályt képez. A műszaki mentéshez a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak.

20:10 Az M7, M70, 86, 7 számú útvonalak tekintetében 16:30 órától bevezetett ideiglenes forgalomkorlátozó intézkedés a továbbiakban is érvényben van. A gyorsforgalmi útvonalakon a hóeltakarítást a közútkezelő folyamatosan végzi.

 

2014.01.25.

03:00 A 7.5 tonna feletti tehergépjárművek – M7, 7 sz. útvonalak Letenyei, az M70-es sz. út Tornyiszentmiklósi és a 86-os sz. főút Rédicsi – forgalmára vonatkozóan 2014. január 24-én 16:30 órától elrendelt korlátozás 2014. január 25-én 03:00 órától megszüntetésre került. Továbbra is díjmentes az M7-es autópálya használata.

05:00 Éjfél óta elállt a havazás a megyében, de még borult, felhős az ég, közepes erősségű északi szél fúj. A főutak latyakosak, sónedvesek, a közlekedés zavartalan.