Első alkalommal ad Nagykanizsa helyet a Pszichiátriai Betegek Országos Színjátszó és Művészeti Találkozójának

A Bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete – Pszichiátriai Betegek Országos Módszertani Intézete és az intézmény mellett működő Völgy Alapítvány szervezésében 1998-óta kétévente tartják a Pszichiátriai Betegek Országos Színjátszó és Művészeti Találkozóját.

beleA Találkozót, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az ország bentlakásos pszichiátriai otthonaiban élők számára a „művészi” megmérettetésre, idén Nagykanizsán rendezik meg. A mától csütörtökig a Medgyaszay Házban zajló programon az ország minden részéből – Soprontól Újszászig, Mohácstól Hajdúnánásig több mint 30 színpadi produkciót láthat a közönség. A 20-25 perces színdarabokat, egyéni előadásokat színházi és pszichiátriai szakemberekből álló szakmai zsűri értékeli.

A festményeket, grafikákat, kézimunkákat, agyagfigurákat, stb. magában foglaló kiállításon azoknak a betegeknek az alkotásai láthatók, akik személyiségükből kifolyólag a színpadi szereplésre nem vállalkoznak, de az általuk létrehozott alkotások megtekintése hasznos és értékes időtöltést biztosít a közönségnek az előadások szüneteiben.

A találkozó lényegéről így beszélt Stefán Gábor koreográfus, a zsűri tagja:

„Nem az a fontos, hogy a művet tökéletesen interpretálják a színpadon professzionális, magukat a szerepnek alárendelni képes színészek, hanem hogy a pszichéjükben sérült emberek képessé váljanak arra, hogy más bőrébe bújjanak, szerepet játszanak, önmaguk beszűkült világából kimozduljanak. Nem a játék hogyanja, maga a játék aktusa válik csodálatossá a pszichiátriai betegek által.”