Eltűnnek Kanizsa köztereiről az „utca hírmondói”

Akik látták a Keménykalap és krumpliorr című legendás ifjúsági filmet, tudják, hogy kik, mik az „utca hírmondói”. A plakátragasztók és a plakáthordozó felületek, az oszlopok és táblák. Nagykanizsán ma még 5 hirdetőoszlop és 9 táblaszerű ragasztóhely, hivatalosan közcélú rögzített plakátkihelyező hely található. De a plakátragasztók már régen eltűntek, illetve szakmát változtattak, s inkább óriás plakátokat ragasztanak, a még meglévő oszlopok és táblák jobbára már csak a városkörnyéki szórakozóhelyek programjait hirdetik. Még a választások időszakában legvadabbul plakátozó politikai szerveztek is inkább a villanyoszlopokat részesítik előnyben, nem a hagyományos, s mára már kevésbé frekventált helyen lévő hirdetőoszlopokat.

Bár a város a közelmúltban kapott egy ajánlatot erre szakosodott vállalkozástól, hogy az ezeket a régi, s mára eléggé lepusztult hirdetési felületeket felújítják, s aztán rendszeresen karbantartják, az önkormányzat ma arra készül, hogy eltünteti a város utcáiról a múlt ezen egyre kevésbé fontos rekvizitumait, azaz lebontják az oszlopokat, táblákat.

A döntés indokoltságával nehéz vitatkozni… de a 8800.hu-nak azért lenne egy javaslata. Az oszlopokból egyetlen darabot újítsanak fel, őrizzenek meg, állítsanak fel valahol a város központjában. Legyen ez, akárcsak az Erzsébet tér északkeleti sarkában az öreg telefonfülke, afféle ipari műemlék, a múlt egy apró szelete. Ha már plakát…akár a Plakátház elé is elférne egy…

Utóirat: Ha az oszlopokat valóban felszámolják, egy darabra igényt tartanék, azt megvásárolnám. Jól mutatna a kertemben.