Emlékév Sigmund Romberg tiszteletére

Egy éven át tartó rendezvénysorozattal emlékeznek meg a 65 éve elhunyt Sigmund Rombergről, az amerikai operett és musical úttörőjének számító, nagykanizsai születésű zeneszerzőről.

Halász Gyula, a nagykanizsai Sigmund Romberg Emlékbizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatón elmondta: 65 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el a nagykanizsai születésű muzsikus, akinek jövőre lesz születésének 130. évfordulója. A 2010-ben Nagykanizsán alakult emlékbizottság a kettős évforduló apropóján szervez rendezvénysorozatot, amelyet reményeik szerint a horvátországi Beliscsén (Belisce), gyermekkorának helyszínén, valamint Pécsett és Bécsben – ahol tanulmányait folytatta – további rendezvényekkel egészítenek ki.

sigmund-romberg-4Nagykanizsán dalestet és kiállítást terveznek, és szorgalmazzák azt is, hogy a város központjában álló zenepavilon legyen a nemzetközi hírű nagykanizsai zeneszerzők emlékhelye. Az Egyesült Államokban ma is működő Romberg emlékzenekar egy európai turnéra is ígéretet tett, amelynek keretében a koncertek helyszínén működő szimfonikus zenekarokkal és dzsesszmuzsikusokkal lépnének fel, ha sikerül ezt a tervet valóra váltani – említette Halász Gyula.

 Baráth Zoltán, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója hozzátette: a rendezvénysorozat nyitányaként szerdán megkoszorúzták a zeneiskola falán lévő Romberg-emléktáblát. Kották gyűjtésébe is kezdtek, de a növendékeikkel és ismert énekesekkel közösen tervezett dalestre szükség lesz a jórészt nagyzenekarokra készült hangszerelések átdolgozására. Beszélt arról is, hogy Romberg munkásságát, szellemi hagyatékát szeretnék jobban megismertetni, népszerűsíteni, mert hosszú évtizedeken át ismeretlen volt Magyarországon, így sem a zeneoktatásba, sem a magyar zenetörténetbe egyelőre nem került be a neve. Holott az amerikai kontinensen máig tartó jelentős kultusza van, de az utóbbi pár évben Magyarországon is egyre többen dolgozzák fel a szerzeményeit.

 Huszti Mária Bernadett énekes, művésztanár úgy fogalmazott: José Carrerastól Barbra Streisandig széles a listája azoknak, akik ma is a repertoárjukon tartják Romberg dalait. Ezek a művek ugyanakkor képzett hangot és komoly felkészülést igényelnek az előadóktól.

Sigmund Romberg (Rosenberg Zsigmond) magyar-amerikai zeneszerző, producer, szövegíró 1887. július 29-én született Nagykanizsán. Az amerikai operett és musical műfajának egyik úttörője volt, főként egyesült államokbeli népszerűsége, valamint munkássága révén a műfaj kimagasló alakjaként tartja számon a zenetörténet, örökös tagja a Dalszerző Hírességek Csarnokának (Songwriters Hall of Fame). A zenés műfaj térhódításának és aranykorának egyik meghatározó komponistája volt a Broadway-n, ahol csaknem kétezer dalát, 78 musicaljét játszották és játsszák még ma is. Együtt dolgozott Gershwinnel, Bing Crosbyval és Nat King Cole-lal, szerzeményeit napjainkban is számos világsztár énekli, játssza Plácido Domingótól Diana Krallig.