Értékelték a Rendőrség múlt évi tevékenységét – Zala a bűnügyi rangsor alsó harmadában

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az elmúlt húsz év legjobb eredményének nevezte, hogy csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, 2012-höz képest 2013-ban 20,5 százalékkal.

Az idei év feladatairól szólva hangsúlyozta, hogy mindenkinek az érdeke a közterületi jelenlét stabilitása és az elért eredmények kiterjesztése. Célnak nevezte, hogy „megvédjék egy élet munkáját”, ennek részeként bejelentette azt is, hogy megvizsgálják a büntető törvénykönyv szigorítását a lakásbetöréseket illetően.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a rendőrség 2013. évi tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 10,4 százalékkal, a polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések száma 9,6 százalékkal csökkent, a rendőrség nyomozáseredményességi mutatója pedig 10 százalékponttal javult 2012-höz képest.

A kistelepülések közbiztonságának javításáról szólva a körzeti megbízotti szolgálat megerősítését hangsúlyozta, továbbá az intézkedési kultúra váltását, a polgárokkal, önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel való párbeszédet.

Magyarország bűnügyi és közbiztonsági helyzete kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes volt – jelentette ki Papp Károly. Hozzátette: az ismertté vált bűncselekmények közül az elmúlt öt év átlaga alatti volt az emberölések, a testi sértések, az önbíráskodások, a személygépkocsi-lopások, a rablások, a zsarolások, a rongálások száma. 2012-höz képest javult az emberölések, a halált okozó, illetve a súlyos testi sértések, a személygépkocsi-lopások, az önbíráskodások és a rongálások nyomozáseredményességi mutatója.

A legtöbb bűncselekményt a fővárosban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében követik el, míg a legkevesebbet Békés, Veszprém, Zala, Komárom, Tolna és Vas megyében.

A közlekedésbiztonságról szólva elmondta: kis mértékben nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma, ugyanakkor csökkent a halálos balesetek és a halálos áldozatok száma.