Eső és viharkár – Meghaladja a százmilliót a zalai vis maior-kérelmek összege

Meghaladja a százmillió forintot azoknak a zalai településeknek a vis maior-kérelme, amelyek az elmúlt néhány hét esőzései miatti károkat szeretnék kormányzati támogatással enyhíteni – mondta el a Zala megyei kormánymegbízott kedden Csatárban.

Rigó Csaba a helyszínbejárással együtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: eddig 18 zalai település jelentette be pályázati igényét összesen mintegy 115 millió forintra. A jelzések szerint leginkább önkormányzati utak – akad olyan település, ahol szinte mindegyik -, illetve vízelvezető árkok károsodtak a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt.

Letenye, 2014. július 30.

Letenye, 2014. július 30.

Példaként említette, hogy Csatár önkormányzata nyolc út és közművek helyreállítását, Várvölgy kilenc települési út, Alsópáhok pedig tizennégy utca helyreállítását oldaná meg az állami támogatás segítségével. A kormánymegbízott hozzátette azt is: vis maior-támogatásra akkor nyújthatnak be igényt a települések, ha a károk miatt az önkormányzati feladatellátásokban zavarok állnak be, például nem tudják elszállítani a hulladékot vagy a mentő nem tud bemenni egy beteghez.

Rigó Csaba a helyszínbejáráson a megyei katasztrófavédelem, a kormányhivatal építésügyi hatósága, valamint a közútkezelő munkatársainak kíséretében tekintette meg a legutóbbi nagy eső miatt elmosott vízelvezető árkokat és alámosott utakat. Közölte, hogy terveik szerint a közeljövőben katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak a településen, és ennek keretében a tényleges károk helyreállításában is segíteni tudnak.

    Mátyás László (független) polgármester arról számolt be a jelenlévőknek, hogy július 30-án érte őket a viharos esőzés, amikor a település 13 útja közül 11 esetében az útpadkában vagy a burkolatban keletkeztek károk a sáros, törmelékes vízfolyás miatt. A magasabb területekről lezúduló iszapos víz házakba is betört, de egy kidőlt fától elszakadt villanyvezeték miatt a település szennyvízátemelője is leállt, és ezért egy házat a visszafolyó szennyvíz is elöntött.

Számításaik szerint mintegy 60 millió forintnyi kár keletkezett az 530 lakosú faluban, amelynek az éves költségvetése 40 millió forint. A jelentősebb károk enyhítésére 30 millió forintot remélnek, mert annak a tízszázalékos önrészét még ki tudják gazdálkodni – tette hozzá a polgármester.

(Fotó: MTI)