Ez Zalát is érinti – megkezdték hét megyében a sertések PRRS-betegségtől való mentesítését

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Az idén hét magyarországi megyében végzik el a sertésállomány mentesítését a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómától (PRRS) – tájékoztatott Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkár Moszkvában. Hozzátette, hogy a jövő kedden részletes tájékoztatót tartanak a sertéstenyésztők számára.

    Az északkeleti, illetve keleti országrész mellett a nyugati országrészben Vas, Zala és Somogy megyét érinti a mentesítés. Kardeván Endre azt mondta: ott kezdik a munkát, ahol a legkisebb a fertőzöttség, hogy tapasztalatokat nyerjenek.

sertesbele    A tárca szeretné kiirtani ezt az emberre nem veszélyes sertésbetegséget az egész országban. Ennek módjáról Kardeván Endre elmondta: állománycserére is sor kerül, amely állami kártalanítással történik és vakcinázást, azaz védőoltást is alkalmaznak, valamint vérvizsgálatokat is végeznek.

    Az államtitkár kiemelte: „a sajtóban téves adatok jelentek meg, messze nincs 30 százalékos fertőzöttség a magyarországi sertésállományban. A háztáji gazdaságokban 3-5 százalékos, és megyénként változik a helyzet, a nagyüzemi sertéstelepeken pedig az elvégzett felmérés szerint 10 százalékos a PRRS betegséggel fertőzött sertések aránya”.

Az országban közel 3 ezer nagy számban sertést tartó telep van, a hét megye 736 telepéből 27-ben fogják elkezdeni az idén a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától mentesítést.

A Vidékfejlesztési Minisztériumnak a hét megye mentesítéséhez teljes egészében rendelkezésére áll a pénz. A kártalanítási alapból ezt meg tudják oldani, mivel a betegség bejelentési kötelezettség alá esik. A tenyészállomány kivágásakor a vágóérték és a tenyészérték különbözetét 100 százalékosan kártalanítja a magyar állam. Ezen kívül pályázat útján, nemzeti támogatásból megkapják a gazdák az összes vizsgálat és védőoltás költségeit is.

 Természetesen a visszafertőzés mindig lehetséges, de pontosan ezt akarjuk megelőzni, ezért régiókat és lezárt területeket mentesítünk, ahova már csak a betegségtől mentes állatot lehet majd beszállítani – mondta az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy bár hosszú évek óta létezik ez a betegség Magyarországon és Európában is, ilyen jellegű mentesítésbe még senki sem fogott bele kontinensünkön. Azért van szükség a PRRS betegség megszüntetésére Magyarországon, hogy tenyészállat-állománya helyzeti előnybe kerüljön a világpiacon – mondta Kardeván Endre.