A fagylaltmester

Csilla Krisztina már több mint egy évtizede a fagylalt felelőse a Gerő Cukrászdában. A cég valamennyi cukrászdájában az ő munkáját dicsérik, az ő kezei közül kerülnek ki a fagylalt különlegességek. A hűtőpultok befogadó képessége véges, így szezonban napi szinten 18 féle hideg édességet készít, de a teljes kínálati skála eléri a 100-at.

beleCsak kézműves, főzött fagylaltot készítünk, szigorú receptek szerint. De azért mindegyikben van valami „gerős”, mindenki törekszik a saját ízre. Én például a magunk által kitalált, kidolgozott a somlóis fagyira vagyok a legbüszkébb. Ez vaníliás alappal indul, s aztán jön hozzá a dió, a rumos csokoládé és végül a mazsola a tetejére.

– Hogyan dől el, hogy milyen fagyi kerül a pultba?

A kiszolgálók folyamatosan hozzák a híreket az eladó térből. Nyilván vannak alap ízek, amiket mindig keresnek – a csokoládé, vanília, eper, citrom- s ehhez jönnek a szezonális slágerek, a csokis keksz, a dolce latte-t, a velencei álmot, fekete erdő, banán split, füge, linoncello vagy a szezámmagos. Ezek mindig vezetik a sikerlistát. No meg ma már az is elvárás, hogy a liszt- és tejérzékeny vendégeket is ki tudjuk szolgálni. A „Scotti” rizstejből készül, és gluténmentes, cukor, tejcukor és tejfehérje mentes is egyben. Ehhez saját készítésű gluténmentes tölcsért is biztosítunk. Kínálunk még ezen kívül diabetikus fagylaltot is cukorbetegek és diétázók számára.

– Hogyan lesz valakiből fagylaltos a cukrász üzemben?

Véletlenül. 14 éve kisegítőként vettek fel, s aztán lassan – néha sírva – beletanultam. Amit korábban csináltam annak semmi köze a cukrászathoz. Váltani akartam, s aztán itt ragadtam. Megszerettem, s örülök, amikor a lányok hozzák a híreket a kiszolgáló térből, hogy ízlik, amit csinálok.

– Szereti a fagylaltot?

kicsifagyiA torkom nem nagyon bírja, így aztán csak mértékkel fogyasztom. Nyilván valamennyit megkóstolom, mert tudnom kell, hogy mit adok ki a kezem közül, de nem viszem túlzásba. Ha idegen helyen járok, ott is kóstolgatok, a szakmai kíváncsiság rávesz, hogy kipróbáljam, ha valami újdonságot látok. Aztán ha ízlik, jön a kísérletezés, mert ebben a szakmában nem igen divat a recept csere.

– Valamikor télen nem csináltak fagyit.

Ez már régóta nincs így. Ilyenkor persze szűkített a kínálat, a gyümölcsös fagyi esetében például azért, mert a friss alapanyagok csak korlátozottan hozzáférhetők. De folyamatosan kérik, keresik. A nyár persze más, akkor nincs megállás, ünnepnapon is, hétvégén is dolgozunk. Ez a mostani furcsa tél persze hozzátesz valamit a forgalomhoz, de azért a nyár az igazi fagyis szezon.

Krisztina most Önnek is készít egy óriási adagot! Csak egy kattintás ide:

http://www.8800.hu/nyeremenyjatek/nyerj-100-gomboc-fagylaltot-es-hivd-meg-barataidat-egy-oriasi-nyalakodasra-gerobe/