Felfüggesztett börtönbüntetés állatkínzásért

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nagykanizsai Bíróság azt a vádlottat, aki nem gondoskodott megfelelően a rábízott staffordshire terrier jellegű keverék kutyáról. Az állat az ellátatlanság miatt elpusztult.

A nagykanizsai vádlottal szemben 2013 telén más ügyből kifolyólag intézkedtek a rendőrök, mikor a nő lakhelyén egy rendkívül rossz állapotban lévő, alultáplált, láncon tartott kb. 3-4 éves keverék kutyát találtak. Az állat 2013 nyarán a vádlott fiától került a vádlotthoz, ám ő ezt követően nem gondozta, nem táplálta megfelelően, a láncon tartott állat pedig képtelen volt önerőből megszerezni a szükséges táplálékot, folyadékot. A kórosan sovánnyá vált, emberektől rettegő, teljesen legyengült állat láttán a rendőrök értesítették a hatósági állatorvost és a helyi állatmenhely munkatársát.  Az ebet állatorvosi vizsgálat után a helyi menhelyre szállították, ám állapota annyira súlyos volt, hogy a gondos ellátás ellenére másnap reggelre elpusztult. A vád szerint a vádlott nem bánt megfelelően a gondjaira bízott kutyával, s tettével az állatnak különös szenvedést okozott.

Az ügyben ma, január 12-én született ítélet: a bíróság állatkínzás bűntette miatt a vádlottat 8 hónap börtönre ítélte, a büntetés végrehajtását 1 év 4 hónapra felfüggesztve. Az ítélet jogerős.