Figyelem! Telefonos csalók!

A napokban ismét többen tettek bejelentést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányító Központjába, akiket a mobil egyenleg feltöltésével kapcsolatos módszerrel csaptak be. Ismeretlen férfi hívta fel őket, aki egy telefontársaság munkatársaként mutatkozott be, és azt állította, hogy nyereményjátékukon 75.000 forint készpénzt nyert. Persze a nyeremény átvételének feltétele is van: bank automatán keresztül kell az általa megadott telefonszámra pénzt feltölteni, melyet „természetesen” vissza fognak utalni. Az egyik sértettet teljesen megnyugtatta, aki végül több tranzakció során 180.000 forintot töltött fel a megadott számra. Az ismeretlen elkövető ügyelt a hivatalos látszatra, például – miközben telefonon keresztül adta az utasításokat a banki tranzakciókhoz – kérte, hogy a bankártya PIN-kódját ne mondja el a férfi még neki sem, s végig vonalban maradt.  Az utalások után azzal búcsúzott áldozatától az elkövető, hogy 20-25 perc múlva érkezni fog számlájára a nyeremény, illetve az addig feltöltött összeg. Az utalás azonban nem érkezett meg, és az a telefonszám sem válaszolt, melyre a pénz feltöltésre került. Ekkorra már kiderült a sértett számára, hogy a telefontársaság ilyen nyereményjátékot nem hirdetett, így feljelentést tett a rendőrségen.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy ilyen jellegű nyereményjátékot a mobilszolgáltatók nem szerveznek! Ismeretlen telefonálóknak semmilyen körülmények között ne teljesítsék ilyen irányú kérését! A telefonos csalók tárháza végtelen. Hivatkoznak például bajba jutott unokára, rokonra, hatalmas nyereményekre. Ezek az emberek kihasználják a segítőkészséget.

Kérjük, minden hasonló esetben fogjanak gyanút, tájékozódjanak vagy értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 06-80-555-111/140 „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.