Figyeljen a vadakra!

Zalára különösen jellemző, hogy tavasztól ősz végéig, elsősorban az éjszakai órákban kell gyakrabban számítanunk az útra tévedt vadakra. Július végétől augusztus közepéig tart az őzek üzekedése, így az állatok olyan területeken is megjelennek, amelyeken nem jellemző a jelenlétük. Gyakran előfordul az is, hogy az erdőkön, réteken, kaszálókon kívül közúton is feltűnnek. Ebben az időszakban akár nappal is találkozhatunk őzekkel.

Előfordulhat, hogy az állatok megriadnak valamitől és akár 70-80 km/órás sebességgel is kifuthatnak az utakra, ezzel balesetet okozhatnak. Amennyiben a baleset során a vad elhullik, jelezni kell a területileg illetékes vadásztársaság felé is. A helyszínre érkező rendőrök is minden esetben értesítik a vadásztársaságot és az elhullott állat átadását biztosítják a vadásztársaság számára. Fontos tudni, hogy a vadak értéket képviselnek, és amennyiben valaki jogosulatlanul elviszi az elütött állatot, lopást követ el.

A vadbalesetek megelőzése érdekében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművel közlekedők figyelmét, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek és fokozottan figyeljenek a vadveszélyt jelző táblákra.

(foto: MTI)