Figyeljünk egymásra a hidegben!

A rendkívüli, szélsőségesen hideg téli időszakban különösen fontos, hogy fokozott figyelemmel legyünk az utcán tartózkodó hajléktalan embertársainkra, továbbá az idős, beteg, egyedül élő emberekre. hajlektalanokBár jelenleg még nincs rendkívüli hideg, de az elmúlt napokban tartósan fagypont alatt van megyénkben a hőmérséklet. Különösen fontos, hogy odafigyeljünk a kiszolgáltatott embertársainkra.

A várható hideg idő és a havazás krízishelyzetet okozhat az utcán élő hajléktalanoknak, ezért rendkívül fontos, hogy a segítségre szoruló emberek részére a lehető leghamarabb elérhetővé tegyük az intézményi ellátást.

Nagykanizsai hajléktalan szálló

Nagykanizsai hajléktalan szálló

Zala megyében a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete a két megyei jogú városban – Nagykanizsán és Zalaegerszegen – működtet hajléktalanok részére átmeneti szállást (75 férőhely), éjjeli menedékhelyet (80 férőhely), nappali melegedőt (60 férőhely), népkonyhát és utcai szociális munkát, valamint a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány Keszthely városban biztosít nappali melegedőt (40 férőhely) és népkonyhát.

A krízis időszakban (november 1. – április 30.) a fentieken túl Zalaegerszeg városában további 15 időszakos férőhelyen, Nagykanizsa városában pedig további 25 időszakos férőhelyen biztosítanak éjjeli menedékhelyet. Jelenleg Keszthely városában krízis időszakban nincs engedélyezett időszakos férőhely.

A kisebb településen élő nehéz helyzetbe került emberek segítségére is lehetnek ezek az intézmények. Ahhoz, hogy igénybe vehessék a szolgáltatásokat a településen működő támogató szolgálatok nyújthatnak segítséget.

hajlektalanok2A rendkívüli téli időjárásban az utcai szociális munkát végzők a legfelkészültebbek a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásának segítésére, amelynek érdekében éjjel-nappal hívható telefonvonalat és krízisautót működtetnek.

Mindenkinek nagy szerepe van a kihűléses halálesetek megelőzésében. Mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra.

A hidegben az ember nagyon gyorsan – akár percek alatt – kihűlés áldozata lehet, ezért különösen indokolt, hogy odafigyeljünk egymásra.

 

Elérhetőségek:

Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központja –  Zalaegerszeg, Hock J. u. 98.

telefon: 92/510-445, 92/510-446, e-mail: hajlektalan@mail.datanet.hu

Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely – Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 73.

Női Éjjeli Menedékhely – Nagykanizsa, Sugár u. 30.

telefon: 93/313-650, 93/516-125, 93/311-322, e-mail: atmenetiszallonk@mail.datanet.hu

Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány Nappali Melegedő és Ingyenkonyha – Keszthely, Bakacs u. 10., telefon: 20/207-4574

(valamennyi fotó csak illusztráció)