Fiúkollégium –itt lehetne az új Inkubátorház?

Vissza-visszatérő téma, hogy mit kezdjen a város a használaton kívül lévő épületeivel. Hisz ami üres, amit nem laknak, nem gondoznak, gyorsabban lesz az enyészeté. Ha számba vesszük ezeket az ingatlanokat, a felsorolásból soha nem marad ki a dr. Mező Ferenc Gimnázium és a Péterfy Iskola között lévő volt középiskolai kollégiumi épület. Bár az elmúlt több mint két évtized során több kísérlet is volt az újra hasznosításra, eddig még egyik sem bizonyult időtállónak. De talán mos…

A lánykollégiumi szárny az egy pályázatnak köszönhetően jövő év elején már biztosan új funkciót kap, ide költözik a volt börtönből a Szociális Foglalkoztató, illetve a volt éttermi részben már működik a Botos András Ökölvívó Akadémia. Egy csütörtöki, az uniós pályázati lehetőségről szóló beszélgetésen pedig arra vonatkozóan is elhangzott egy ötlet, hogy mit lehetne kezdeni az északi, a volt fiúkollégiumi szárnnyal.

beleKámán László, a Vagyongazdálkodási Zrt vezetője vetette fel, hogy itt lehetne kialakítani az új Inkubátorházat. Ugyanis az első lassan megtelik, tehát van miért gondolkodni a továbblépésen. A volt Gábor Laktanya területén lévő jelenlegi létesítménnyel szemben korábban sokan felvetették, hogy nincs igazán jó helyen, távol van a várostól, sokan emiatt mondanak le az egyébként kedvező bérleti lehetőségről. A volt fiúkollégium viszont jó, könnyen megközelíthető helyen van, így remek lehetőség lenne az elsősorban a szolgáltató szférában működő, kezdő vállalkozásoknak.

Hogy mikorra lehet valóság az ötletből, ez persze nagy kérdés, hisz az átalakítás több száz milliót igényelne. De a csütörtöki, pályázati lehetőségről szóló tájékoztatón pontosan ilyen források felderítéséről volt szó, ezért is reményt keltő az elgondolás.