Furcsa helyzet – ítélethirdetés vádlottak nélkül

Mobiltelefonokkal üzletelő bűnszervezet tagjait ítélték el Zalaegerszegen.  

A két mobilszolgáltatónak összesen több mint 38 millió forintos kárt okozó – budapesti és főváros környéki – 11 vádlott 2011 őszétől fél éven át hamis cégiratokkal olcsón vásárolt mobilkészülékeket, majd a társaság irányítói orgazdáknak adták el a telefonokat.

Az ítélethirdetésen egyetlen vádlott sem jelent meg – többen ismeretlen helyen tartózkodnak, vagy más bűncselekmények miatt jogerős büntetésüket töltik -, de a hálózatot működtető testvérpár tagjai sem szerepeltek az ügyben, az ő cselekményüket ugyanis elkülönítették ettől a pertől.

Góman Sándor és Góman József jelenleg is nemzetközi körözés alatt áll.

Az elsőrendű vádlott 3 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott bűnszervezetben elkövetett csalások, több mint száz közokirat- és csaknem ötven magánokirat-hamisítás miatt, és két korábbi börtönbüntetését is le kell töltenie. A másodrendű vádlottra 3 év fegyházbüntetést szabtak ki ugyancsak csalások, köz- és magánokiratok meghamisítása és felhasználása miatt. Az ügy további szereplőit – köztük három nőt – is letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották elkövetőként vagy bűnsegédként. Az ítéletek nem jogerősek.

Mint az ítélet indoklásakor elhangzott: a bűnszervezetet egy testvérpár irányította, a két férfi adott utasítást a harmad- és a negyedrendű vádlottnak, hogy valós cégadatok megszerzése után hamis bankszámlaszerződéseket, aláírási címpéldányokat, céges pecséteket, valamint a létező cégvezetők adatainak felhasználásával személyi okmányokat készítsenek.

Álnéven a Fővárosi Cégbíróságtól és egy közjegyzőtől beszerezték a valós cégiratokat, majd két gyorsnyomda dolgozóinak segítségével készítették el a hamis dokumentumokat és igazolványokat. A harmad- és negyedrendű vádlottak ezután az első- és másodrendű vádlottakat az ország szinte minden nagyobb városába elvitték, hogy a Telenor és a Vodafone üzleteiben részletfizetést vállalva vásároljanak drága készülékeket a hamis papírokkal. A készülékeket ezután az irányító testvérpárnak adták át, ők pedig Zuglóban és a Keleti pályaudvar környékén értékesítették őket.

A társaság tagjai egy zalaegerszegi vásárláskor lettek gyanúsak, az elsőrendű vádlottat ekkor vették őrizetbe a rendőrök.

A korábbi adatok szerint csaknem 500 készüléket vásároltak a vádlottak, a Telenornak több mint 14, a Vodafone-nak csaknem 24 millió forint kárt okoztak. A bíróság a vádlottakat a kár megfizetésére is kötelezte.

A bíró kitért arra is, hogy az elsőrendű vádlott pszichés betegségben szenved, zavart személyiségű, vallomása szerint a társaságot irányító testvérpár cselédként, rabszolgaként tartotta és bűncselekményekre kényszerítetta. Ezzel együtt viszont a több tucatnyi bűneset minden egyes körülményét évekkel később is teljes részletességgel fel tudta idézni, még a bíró vagy a védők tévedéseit is kijavította. (MTI)