Gavarit pa ruszki? – Fel van véve!

Akik 1975 előtt születtek, talán még emlékeznek a kérdésre, s talán még válaszolni is tudnak rá, ha mással nem egy egyszerű NYET-tel! Azaz, NEM, NEM BESZÉLEK OROSZUL….

Pedig az orosz nyelv ismerete ma ismét sokat ér, legalábbis Zalában, a Balaton környékén – ez derül ki az MTI hévégén a nyári diákmunkáról közzétett összeállításából. Ugyanis a Balaton-part környékén orosz tolmácsokat, a szállodákban legalább két idegen nyelvet beszélő animátorokat keresnek a nyári időszakra. Az információt adó Meló-Diák régióvezetője, Ferencz Pál szerint Zala megyében a következő hetekben 1500-2000 diák jelentkezésére számítanak, közülük 400-800 fiatalnak tudnak munkát biztosítania. Az évközi csomagolási, összeszerelési munkák nyáron is folytatódnak, de a nyári szezonban mezőgazdasági munkákra, a szabadságolások ideje alatt adminisztratív munkakörbe is várják a fiatalok jelentkezését.

Egy másik, fiatalok elhelyezkedését segítő szervezetnél, a Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél 700-1000 zalai fiatal jelentkezett nyári diákmunkára – mondta el Horváth Imre régióvezető. A fiatalok a kisegítő, mezőgazdasági, valamint betanított munkák mellett irodai munkát is végezhetnek, dolgozhatnak szállodákban és lehetőségük van akár úszómesterként is elhelyezkedni.

( Ez utóbbihoz a nyelvismeret mellett vélhetően némi úszástudás is kell – a szerk.)