Gomba – kisgyereknek egyiket sem! Hétfőn ismét dömping.

A gombaszezon kellős közepén a becsehelyi, két gyermeket és két felnőttet érintő, szerencsére nem súlyos mérgezés egy kicsit felborzolta kedélyeket. Akik csak szeretik, de nem szedik a gombát, nekik nincs mitől tartaniuk, ugyanis az úgynevezett tejelő gombákat (ide tartozik pl. becsehelyi mérgezést okozó géva, de a sárguló csiperke és a keserű gomba is) piacokon nem szabad árusítani, tudta meg a 8800.hu a kanizsai vásárcsarnok szakemberétől. Ezek is az ehető gombák közé taroznak, de ezekkel óvatosan kell bánni, mert okozhatnak néhány kellemetlen órát. Olyan viszont nincs köztük, amelyiknek halálos lenne a mérge.

Keserűgomba

Keserűgomba

Gévagomba

Gévagomba

Sárguló csiperke

Sárguló csiperke

Akik szeretik és szedik is a gombát, hazafelé ne kerüljék el a szakértőt. A Vásárcsarnokban vasárnap gombaárusítás nincs, de szakértői ügyelet van. Ott mondták el, hogy még az egyébként vehető, ehető gombákkal is érdemes óvatosnak lenni, például 5-10 év alatti gyermeknek egyáltalán nem érdemes gombát kínálni, mert – ahogy ez történt Becsehelyen – könnyen gyomorrontás lehet a vége. Ugyanez a helyzet az idős, beteg emberek esetében is.
A csarnokban tudtuk meg azt is, hogy jövő héttől némi átrendeződés várható a gombapiacon. Holnap is sok gombára számítanak, de most már nem a kaszói, hanem az eszteregnyei, rigyáci, bánokszentgyörgyi erdők termése adja majd a kínálat javát. A nagy felhozatal miatt várhatóan továbbra is olcsó lesz a piac, de aki az 1000 forint alatti kilónkénti árat is sokkalja, ne kora reggel, hanem 11 óra körül menjen vásárolni. Ha szerencséje van, s még van gomba, biztosan tud majd alkudni.