Gondolta volna? Badacsonyban még nincs vége a szüretnek. Komoly veszély a túl meleg tél!

Varga Bálint a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője a Borászportálnak írt jegyzetében említi: még mindig nem volt elég hideg a jégborszőlő szüretéhez, a fürtök még mindig kinn vannak a tőkéken, melyek nem sokáig bírják már, hiszen ha nem lesz legalább mínusz 7 fok a következő hetekben, nem fogunk tudni 2013-as évjáratú jégbort készíteni a Badacsonyi borvidék.

A jelenlegi rendkívüli időjárás kapcsán kifejti:

„Az utóbbi négy évben kemény dolga volt a szőlőnek és a szőlészeknek. Volt, hogy majd’ belefulladt a növény a rengeteg csapadékba, volt szárazság, légköri aszály, tavaszi fagy és rendkívüli téli hidegek. A legújabb veszélyforrás a hosszan tartó tavaszias idő. A szőlő ugyan még mélynyugalmi állapotban van, de ha tovább tart a meleg és a talaj is felmelegszik, beindulhat a nedvkeringés, sőt a rügyek is kifakadhatnak, ami már visszafordíthatatlan folyamat, egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Jelenleg a balatoni régióban a talaj körüli hőmérséklet 6-7 fok körül van, de ha az idő tovább melegszik és tartósan 8 Celsius-fok fölé felmelegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat, amiben egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Ekkor a virágok mellett akár a növény is szétfagyhat. A tartós téli hideg idő elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek, ugyanis a kártevők, gombák könnyebben áttelelnek és később nagyobb erőkkel tudják megtámadni a szőlőt.” (boraszportal.hu)