Ha egy lány fiús szakmát választ…

Büki Bernadett kislány korában sem babákkal, hanem autókkal játszott, ám a családjában – rajta kívül – senki nem gondolta komolyan, hogy később a pályaválasztásában is első helyre tesz egy nem éppen lányos szakmát. Pedig a most 19 éves ifjú hölgy hű maradt gyermekkori önmagához: autószerelést tanul a Cserhátiban.

bele–       Kiskoromban is inkább a fiús játékokat szerettem, s bár a szüleim rendre vásároltak egyetlen lányuknak babákat és szoknyákat, azok valahogy mindig a kukába kerültek. Egyszer egy éneklő baba is a felmosó vödörben kötött ki, de otthon még ekkor sem vették komolyan az autós hobbimat. Mivel felső tagozatosként is kitartottam az autószerelés mellett, így anyuék kénytelenek voltak belenyugodni, hogy a Cserhátiba adom be a jelentkezésemet –  mosolygott a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti Tagintézményének 14. évfolyamos diákja,  Büki Bernadett, akit egyetlen lányként vesz részt a „cseris” közlekedésgépész képzésben.

A szabadidejében kerékpározó, futó és lábtoll-labdázó Betti volt az egyetlen lány a 34 fős osztályban, s egészen addig furcsa szemmel néztek rá a társai, míg meg nem „nevelt” néhány fiút.

–       Már elfogadtak, fogjuk rá, legalábbis nincsenek problémáim abból, hogy a gyengébbik nemhez tartozom – folytatta. – Azért még be-beszólogatnak, de nem foglalkozom velük. Hetente két napot külső gyakorlaton vagyok az Auto Carma kanizsai szervizben, na, ott aztán csodálkoztak az első nap, hiszen senki nem mondta nekik, hogy a „cseris” diákjuk egy lány lesz. Aztán a második naptól már ez is természetes volt, s számos dicséretet kapok, mert autómosásban és ápolásban kifejezetten jó vagyok. A suliban az oktatóim nagyon rendesek, a gépjármű diagnosztika elméletet és gyakorlatot tanító Ring Balázstól például külön is sok segítséget kapok.

Ring Balázstól megtudtuk: tolerálják azt a fizikai hátrányt, ami abból származik, hogy Betti lány, s ha már úgy döntött, hogy autószerelő szeretne lenni, mindenben segítik. Egy-egy műveletet többször is gyakorolnak vele, s ha igényli, semmi akadálya a külön foglalkozásoknak.

–       Amúgy ebben a szakmában is vannak olyan, logisztikai, inkább adminisztratív jellegű feladatok, amelyek nem feltételezik azt, hogy valaki tetőtől-talpig olajban dolgozzon – magyarázta Betti, akinek 2 éve már van jogosítványa, de autója még nincs, ezért szepetneki otthonából busszal jár a kanizsai suliba. – Belőlem is lehetne mondjuk autó értékesítő, bár úgy tervezem, hogy a 14. évfolyam után a +1 éves autó technikus képzést is elvégzem. A Cserhátiban amúgy indult egy új képzés is az autószereléssel párhuzamosan, az autó elektronikai műszerész. Mindkét szakma lehetőséget nyújt a továbbtanulásra az iskolán belül, hogy autó technikus végzettséget szerezzenek a diákok, s ez szerintem nagyon jó dolog! Egyébként az biztos: ha nekem egyszer lesz egy „fiús” érdeklődésű kislányom, sokkal hamarabb elfogadom majd a választását, mint tették azt a szüleim. Mert nincs fontosabb annál, hogy valaki örömét lelje a szakmájában, a hivatásában.