Hahóti kutya tolvajokat ítélt el a Bíróság

A Zalaegerszegi Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság, ma helyben hagyta a Nagykanizsai Járásbíróság elsőfokú ítéletét annak a három vádlottnak az ügyében, aki értékes kutyakölyköket tulajdonítottak el még 2012 nyarán egy tenyésztőtől.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz  I. r. vádlott tudomást szerzett arról, hogy egy hahóti háznál értékes kutyakölyköket kínálnak eladásra, ezért két társával 2012. július 31-én a településre ment. Míg a  III. r. vádlott az autóban várakozott, az I. és a II. r. vádlott bement a lakóház udvarára. A két férfit észrevéve a tulajdonos kijött a lakásból, s távozásra szólította fel őket, ám a vádlottak erre nem voltak hajlandóak. Azt mondták, azért jöttek, hogy kutyát vásároljanak. A sértett közölte, nem ad el nekik a kicsikből, mire a vádlottak agresszíven reagáltak. A sértett megijedt, s a lakásban megmutatta nekik a három Cone Corso fajtájú kölyköt. Az I. r. vádlott felkapott egy kölyköt, míg a másik kettőt, amelyek az udvarra szaladtak, társai fogták el, s betették az autó csomagtartójába. Az I. r. vádlott magához vette a lakásból a kutyák egészségügyi könyveit, és egy mobiltelefont, majd a kutyával együtt ő is autóba ült és elhajtottak. Egy nappal később a rendőrség lefoglalta az I. r. vádlottnál egyik, a II. r. vádlottnál a két másik kutyakölyköt (összértékük 240.000 Ft) és az eltulajdonított dokumentumokat.

A vádlottak mindvégig tagadták a bűncselekmény elkövetését. Az I. r. vádlott arra hivatkozott, hogy a sértett – akit állítása szerint régóta ismer – korábban ígért neki ajándékba kutyákat, s ő társaival ezekért érkezett. Állította: a kölyköket és a hozzájuk tartozó dokumentumokat a sértett önként adta át nekik. Társai úgy nyilatkoztak, hogy az I. r. vádlott egyedül ment a házba, s hozott ki egy kutyát, mire megkérdezték a tulajdonost, nem kaphatnak-e ők is. Az igenlő válasz után a sértett maga adta át a nekik a kutyákat és azok egészségügyi kiskönyveit. A sértett ellenben elmondta, hogy szerény körülmények között él, két unokáját egyedül neveli, csekély jövedelmét kutyatenyésztéssel egészíti ki. Ilyen élethelyzet mellett életszerűtlen, hogy három értékes kölyköt csak úgy odaajándékozott volna számára ismeretlen embereknek.

 A bíróság mindhárom vádlottat bűnösnek találta. Az I. r. vádlott 1 rendbeli társtettesként elkövetett lopás vétsége, 3 rendbeli okirattal való visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 5 hónap, fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kapott. A II. r. vádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, s mint különös visszaesőt 5 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. (Mindkét vádlottat 1 évre eltiltotta a bíróság a közügyek gyakorlásától.) A III. r. vádlottra 1 rendbeli társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 5 hónap, végrehajtásban 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Az ítélet jogerős.

(A fotók csak illusztrációk)