Hamis volt a tűzről szóló bejelentés – közérdekű munka a büntetés

Az eset még márciusban történt, amikor is a bejelentők (akik álnéven mutatkoztak be) arról számoltak be, hogy Kissziget településen egy családi ház kigyulladt és két fő tartózkodott az épületben. A vélt tűzesethez a lenti hivatásos tűzoltók vonultak egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel. A tűzoltók a felderítést követően tűzre, füstre utaló nyomot nem találtak, így az eset szándékosan megtévesztőnek bizonyult.

Az esettel összefüggésben a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szabálysértési feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon, amely az ügy kivizsgálását követően megküldte az iratokat a Lenti Járásbíróságra, ahol pénteken született meg az elsőfokú döntés.

A Lenti Járásbíróság negyven és ötven óra közérdekű munkával büntette azt a két fiatalkorút, akik szándékosan megtévesztő jelzést adtak le a 112-es segélyhívó számra.

A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, vagy balesetről. Egyes esetekben a szándékosan megtévesztő bejelentésekkel- amellett, hogy hátráltatják a tűzoltók munkáját- megnehezítik a beavatkozást egy valós tűzesetnél vagy műszaki mentésnél.