Hatástalanított robbanótestek – Ennek a megyék közötti rangsornak jó a végén lenni

Fél év alatt csaknem háromezer, mintegy 7400 kilogrammnyi robbanótestet hatástalanítottak a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének katonái.

Várkonyi Melinda, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje az MTI megkeresésére azt közölte: az idei év első hat hónapjában több mint 1300 bejelentés érkezett ügyeletükre világháborús robbanótestek előkerülése miatt. Ez a szám átlagosnak mondható, tavaly egész évben mintegy 2600-szor hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit.

A legnagyobb számban gyalogsági lőszerek kerültek elő, de találtak több tüzérségi lövedéket, aknagránátot, kézigránátot, bombát, aknát és számos más robbanótestet is.

A legtöbbször, 263-szor Fejér megyébe hívták a honvédségi tűzszerészeket. Pest megyéből 166, Veszprém megyéből 117, Budapesten 81 bejelentést regisztráltak. A lista végén Baranya, Zala és Békés megye áll, ezekbe a megyékbe kevesebb mint hússzor, Békés megyében 13 esetben volt szükség a honvédségi tűzszerészek beavatkozására.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje ismételten felhívta a figyelmet, hogy ha valaki robbanótestnek látszó tárgyat talál, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a helyi rendőrséget, illetve a helyi önkormányzat jegyzőjét, és ők tesznek bejelentést a MH tűzszerész ügyeletén. A tűzszerészek pedig amilyen gyorsan tudnak, mennek – hangsúlyozta Várkonyi Melinda.

(fotó: bombariado.info.hu)