Hőlégballonnal a világ körül III. – Az Alpok felett

Horváth Ferenc ballonpilóta sorozata

Mi ballonosok, minden alkalommal, amikor felszállunk, egy kicsit kihívjuk magunk ellen a sorsot, párbajra hívjuk a természet erőit. De hogy mennyire egyenlőtlen küzdelem ez, azt az ember igazán a hegyek között érzi meg. A magasságot egy idő után már megszokjuk, de az a zord, hideg, kemény mégis fenséges világ, amit a hegyek között, néha felette fogad bennünket, az leírhatatlan, megszokhatatlan.

Mondhatom, berepültem az Alpokat.

Több mint 50 helyszín, sok száz fel – és leszállás van mögöttem. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert a helyek között nem felszállni és repülni nehéz – a légáramlatok többnyire követik a völgyeket, „eltévedni” nem nagyon lehet. De leszállni! Na az már izgalmasabb! Megtalálni az a viszonylag sík terepet, ahol van elég hely, s utánad is tudnak jönni a segítők… erre nagyon kell figyelni. Nem mondom, hogy nekem mindig sikerült. Egyszer velem is előfordult, hogy a hegyi mentők segítségére szorultam…..(Ezért is kapott helyet a ballonos képek között egy ilyen mentő lánctalpas fotója.)

gosau0005Számunkra az Alpokban két olyan helyszín van, ami kiemelkedik a többi közül. Az igazi téli, havas látványosságot a Gosau völgy versenyei nyújtják. A Dachstein keleti völgyének befagyott tengerszeme, vagy a havas vízesések csillogó folyama mesés látványt nyújt, a hófedte hegycsúcsok és sziklafalak pedig mintha a vállukon adnának minket egymásnak tovább, olyan finoman vezetnek előre. Alattunk pedig a hegyes, kiálló kövek között csordogáló patakok…mesés az egész.

Voltak aztán olyan helyzetek, amikor a program nem rólunk szólt, mi voltunk a dekoráció pl. a különböző síugró versenyeken. A világkupa sorozat összes helyszínét bejártuk, berepültük egy-egy megbízó cég jóvoltából.

A harmadik nagyon emlékezetes helyszín a kanizsaiaknak ismerős Gleisdorftól északnyugatra található Puch bei Weiz, ahol minden ősszel ilyenkor, október végén tartják az Alma ballontalálkozót. Ez a vidéken minden az almáról, no meg ilyenkor a hőlégballonokról szól. Ez az Alpok keleti széle, itt nem olyan nagyok a hegyek, de gyönyörű a táj, az őszi nap bearanyozza a tájat. Nagy varázslat, amikor az almáskertek között 30-40 ballon repked. Az idei találkozó különösen sikeres lehet…remek az idő…..jó lenne ismét ott lenni.”

Legközelebb, november második hétvégéjén hazai tájak fölött repülünk. Addig gyönyörködjenek az Alpok csúcsai és a ballonok randevúit megörökítő képeken.