Horváth Tihamér zalai gazdálkodó az idei OMÉK nagykövete

horváth tihamérAz idei év a helyi termék éve az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) is, ami sok újdonságot jelent, egyebek mellett első alaklommal nagykövete is lesz a szeptember 23. és 27. közötti rendezvénynek, Horváth Tihamér zalai gazdálkodó személyében.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: idén 800-900 kiállítóra és mintegy 100 ezer látogatóra számítanak.

Szavai szerint az OMÉK átfogó képet nyújt az agráriumról: a különböző kiállítók segítségével termőföldtől az asztalig bemutatja a termékek életútját, hiszen a mezőgazdasági gépektől, a haszonállatokon, terményeken és alapanyagokon át a késztermékekig mindent megtalálhatnak az érdeklődők.

Horváth Tihamér az MTI-nek azt emelte ki: a vásár egyik fő feladata a helyi termékek népszerűsítése. A helyi termékek fontos szerepet töltenek be az ország élelmiszerellátásában, és hozzájárulnak a turizmus sikeréhez is – mondta. A helyben termelt élelmiszerekkel bizalom alakul ki a fogyasztó és a termelő között, ami jót tesz az üzletmenetnek – tette hozzá.

A kiállításon minden eddiginél több, 35 szakmai konferenciát tartanak az öt nap alatt, a hagyományoknak megfelelően lesz mezőgazdasági gépkiállítás, élő állat bemutató, számos színes program mellett az OMÉK Kerten pedig a magyar dísznövény ágazat mutatkozik be. A belépőket a két évvel ezelőtti árakon értékesítik, az iskolás csoportok ingyen látogathatják az OMÉK-ot.