Ikoncsempészek ellen fejeződött be rendőrségi eljárás Nagykanizsán

Kulturális javakkal való visszaélés bűntette miatt javasol vádemelést a nagykanizsai rendőrkapitányság két szerb férfi és egy magyar nő ellen, akik tavaly 23 ikont és további festményeket akartak engedély nélkül külföldre vinni – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.

ikoncsemp1Az 52 éves nőt, valamint a 42 és 45 éves szerb férfit még tavaly májusban Letenyén, az M70-es autóúton állították meg ellenőrzésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal zalai pénzügyőrei. A szerb rendszámú autójukból négy festmény, egy aranyozott festménykeret, valamint huszonhárom ikon került elő.

A nagykanizsai rendőrök a nyomozás során szakértők bevonásával megállapították, hogy a tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, ezért az országból való kivitelük engedélyköteles, ezzel azonban az autó utasai nem rendelkeztek. A műtárgyakat a rendőrség lefoglalta.

A nő és két társa nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. A nő azt mondta a rendőrőröknek, hogy a festményeket a férjével együtt vásárolták, azok a saját tulajdonuk. Az ikonokról azt állította, hogy egy szlovén régiségkereskedő kérésére restaurálni hozta őket Magyarországra, de sokba került volna a felújítás, ezért inkább vissza akarta vinni őket Szlovéniába.

A két férfi annyit mondott, hogy a nővel rokoni kapcsolatban állnak. Ő kérte meg őket, hogy vigyék el Szlovéniába, vagyis csak sofőrként segítettek neki. (fotó: MTI/Varga György)