Illegális bevándorlás – Szerdára elkészül a letenyei tranzitzóna

Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől Magyarországra itt belépni szándékozó migránsokat fogják regisztrálni – tájékoztatta a Zala megyei kormánymegbízott az MTI-t.

Rigó Csaba elmondta: a kormánydöntés alapján letenyei helyszínre kijelölt tranzitzóna építése folyamatosan zajlik, hétfő délig 13 konténert állítottak fel és további 15 érkezik még a nap folyamán. A helyszín a „senkiföldje”, vagyis a régi, magyar-horvát közúti átkelőhelyen a Mura híd közelében lévő terület.

A létesítménynek szerdáig kell elkészülnie, így a hátralévő napokban kiépítik hozzá a közművek csatlakozását, valamint az informatikai kapcsolatot, a Zala Megyei Kormányhivatal a konténerek berendezéséhez, valamint a működéshez is segítséget nyújt. Naponta 6 és 22 óra között folyamatosan jelen lesz olyan, angolul tudó munkatársuk, aki a migránsok számára felvilágosítást nyújt, továbbá ügyvédi és tolmácsolási segítséget is biztosítanak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által indított idegenrendészeti eljárásoknál.

Rigó Csaba hangsúlyozta: a helyszín is azt jelenti, hogy a migránsok regisztrálása még az ország területére történő belépésük előtt megtörténik, ezt követően pedig buszokkal szállítják őket tovább az osztrák határ közelében már korábban felállított gyűjtőhelyekre.

A kormánymegbízott jelezte azt is: az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint Zala megye teljes horvátországi szakaszán kiépítik az ideiglenes drótakadályt. A 42 kilométer hosszúságú zalai magyar-horvát határon korábban csak a Mura-folyó által nem védett területeken kezdték meg az ideiglenes műszaki zár felállítását, de a mostani döntés szerint a folyóparti szakaszokon is végig elkészül a drótakadály.

(Foto: www.letenyemedia.hu)