Internetes csalás 290 sértettel

A terhelt 2012. január és 2013. június között használt cikkek értékesítésére hirdetéseket adott fel az egyik internetes honlapon, és regisztrált a használt cikkek internetes értékesítését lehetővé tevő más oldalakon is. A feladott hirdetésekben kabátokat, fürdőruhákat, egyéb női felsőruházati termékeket jelölt meg eladásra, melyekhez internetes oldalakról letöltött fényképeket is csatolt. A terhelt a termékekkel nem rendelkezett, a feladott hirdetések az érdeklődők megtévesztésére szolgáltak, az áruk ellenértékét a saját, illetve barátja számlaszámára kérte utalni.

A terhelt szándéka haszonszerzés volt, a hirdetésekben feltüntetett termékek elküldésére lehetősége nem volt. Az átutalt pénzösszegeket a megélhetésére fordította.

A tévedésbe ejtett vásárlók többször is megkísérelték felvenni vele a kapcsolatot, azonban a terhelt a megkeresésekre általában nem válaszolt, alkalomszerűen azonban utalt vissza pénzösszegeket, jellemzően azon esetekben, amikor a vevők rendőrségi feljelentést helyeztek kilátásba.

A terhelt az említett módszerrel a sértetteknek 1000 és 5000 Ft közötti összességében kb. 850 000 Ft-nyi kárt okozott.

A Keszthelyi Járási Ügyészség a terhelt ellen 290 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a helyi járásbíróság előtt.