Ismét hőségriadó! – Zala (ma még) kimarad

Riasztás augusztus 5-re

Riasztás, augusztus 5.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adataira alapozva, valamint az Országos Közegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve 2015. augusztus 05-én 00.00 órától 2015. augusztus 10-én 24.00 óráig az egész országra kiterjedően II. fokú hőségriasztást rendelt el.

Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el riasztást.

Riasztás augusztus 6-ra

Riasztás, augusztus 6.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött lehet. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik.

Az előrejelzések szerint a legmelegebb pénteken és szombaton lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak.

Hozzátették, komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet.

Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője az MTI-nek kedden elmondta, a korábbi évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni.

Az adatok azt mutatják, hogy hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet – tette hozzá.

A halálozás növekedése szorosan összefügg azzal, hogy hány napig tart egy hőséghullám és egy adott évben hányszor kellett riasztást elrendelni. Volt olyan év, amikor 1500 haláleset volt köthető a hőséghez (2012-ben), de például tavaly nem volt kimutatható a halálozás megugrása, igaz, a 2014-es nyár kifejezetten hűvös volt – közölte Tengelits András.