Italos karton – Nagykanizsán és Zalaegerszegen is gyűjtik a diákok

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) kezdeményezésének célja, hogy rendszeres szelektív gyűjtésre nevelje a gyerekeket és rajtuk keresztül szüleiket – közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

bele     Az IKSZ italoskarton-gyűjtő programjában a 2009/2010-es tanévi indulás óta összesen 248 tonna tejes és gyümölcsleves doboz gyűlt össze. Az így begyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén egy erdőnyi, mintegy 1700 felnőtt fa menekült meg a kivágástól. Tavaly a programban 303 oktatási intézmény mintegy 68 ezer 500 tanulója vett részt 20 városban és 60 kistelepülésen.

A kezdeményezésben résztvevő oktatási intézményeket a gyerekek által összegyűjtött italos kartondoboz mennyiségével arányosan, kilogrammonkénti 20 forintos díjazásban részesíti az IKSZ. Mindezen felül a tanév során 1,5 tonna szelektíven gyűjtött italos kartondobozért 100 ezer forint különdíj is jár a szorgalmasan gyűjtő intézménynek. Az év végi összesítésben a létszámarányosan legtöbbet gyűjtő iskola és óvoda is 100-100 ezer forintos jutalomban részesül.

bele2     Az idei gyűjtőprogramot az IKSZ a helyi kommunális szolgáltatók és önkormányzatok támogatásával Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Győrben, Szolnokon, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, Gödöllőn és környékén, Pécsett, Székesfehérváron, Tiszafüreden és térségében és Veszprémben rendezi meg.

A Magyarországon keletkező italos kartondoboz tömege meghaladja az évi 12 ezer tonnát. Hazánkban az italos kartondobozok szelektív gyűjtése elmarad az európai átlagtól, az IKSZ számításai szerint 77 százalék a kommunális szemét közé kerül. A szelektíven gyűjtött italos kartondobozok 6-7-szer is újrahasznosíthatók, az így visszanyert papírból készíthető például cipősdoboz, kéztörlő vagy egyéb papíripari termékek.