Jelentősen nőtt tavaly a mezőgazdaság teljesítménye (MTI)

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Szervezete által rendezett sajtótájékoztatón, majd gazdálkodói fórumon arról beszélt, hogy a „nem a legjobb” időjárási körülmények ellenére az ágazat rekordkibocsátást ért el. Az előzetes adatok szerint 2012-höz képest 34 százalékkal 2265 milliárd forintra emelkedett az agrárium teljesítménye, ami a magyar mezőgazdaság történetében rekordnak számít.

Az ágazaton belül a növénytermesztés 39, az állattenyésztés 28 százalékkal bővült, a nettó vállalkozói jövedelmek 73 százalékkal emelkedtek, az agrárexport az első 10 havi adatok alapján feltehetőleg eléri a 2012-es rekordszintet – ismertette. A teljes magyar export 10 százalékát adta tavaly a mezőgazdasági kivitel, a külkereskedelmi aktívum több mint fele az agráriumból származott.

Az idén 25 milliárd forinttal emelkedik az agrár és vidékfejlesztési támogatások összege tavalyhoz képest – jelezte az államtitkár.