Kanizsai bútor – a gyökerek

Mától egy héten át ismét bemutatja termékei legjavát a Kanizsa Centrumban (INTERSPAR) tucatnyi kanizsai bútoripari vállalkozás. Az immár 17. Kanizsai Bútornapokon résztvevő cégek a bútoripar más-más területén működnek, s próbálnak talpon maradni, de a gyökerek – többségüknél – azonosak. Vezetőik, szakembereik egykor a gyakran nosztalgiával emlegetett Kanizsa Bútorgyárban tanulták szakmájuk alapjait, ott, ahol immár 112 (!) éve foglalkoznak famegmunkálással.

Az államosított Kefegyár 1949-ben

Az államosított Kefegyár 1949-ben

Az előd céget 1901-ben Kardos Sándor alapította, majd 1907-ben itt építtették fel Kardos és Társa kefe, ecset és cirokseprű gyárát. Innen gyökerezik a máig élő név: Kefegyár. Az üzem Kínától Egyiptomig szállította termékeit, volt időszak, amikor 150 alkalmazott dolgozott csarnokában.
1949-ben államosították a Kefegyárat, és felvette a Nagykanizsai Kefegyár Nemzeti Vállalat nevet, majd Nagykanizsai Fatömegcikkipari Vállalat néven működött tovább, egészen 1968-ig. Ekkor jött létre a Kanizsa Bútorgyár.

Kártyanaptár - 1986

Kártyanaptár – 1986

Az új név és az új termékek nyilvánvalóan azzal vannak összefüggésben, hogy ebben az időszakban lendül be Magyarországon a lakótelep építés, s a több tízezer 30-60 négyzetméteres lakásba kellett a méretnek megfelelő bútor. A legendás Kanizsa 4. szekrénysor néhány elemét máig megtalálni lakásokban, akárcsak az IKON ülőgarnitúra már felújított darabjait.
Aztán jött a rendszerváltás, az átalakulás, majd a leépülés időszaka. Maradt tucatnyi kisebb-nagyobb faipari vállalkozás. A gyár 1995-ben elveszett, de a tudás, tapasztalat nem. Részben ezek éltetik máig a kanizsai bútorgyártó cégeket, melyek mától együtt mutatják be termékeiket a Kanizsa Centrumban.  (Az íráshoz Tarnóczki Attila Hol, mi? Kanizsai házak és lakói című elektronikus gyűjteményét használtuk.)